restauracje

Już w ten piątek rozpocznie się wyjątkowy event kulinarny i potrwa do niedzieli. W warszawskiej, Restauracji BESAMIM znajdującej się w muzeum Historii Żydów Polskich POLIN będzie można poznać prawdziwą żydowską kuchnię z Maroka. W menu serwowanym w formie bufetu przez obsługę, goście znajdą charakterystyczne bogactwo przypraw, wyraziste, aromatyczne dania, mięso, ryby i pieczone warzywa. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, nie trzeba też kupować biletu do Muzeum.
W samym centrum miasta znajduje się knajpka pełna egzotycznych roślin, w której serwowane są świeże, aromatyczne dania łączące kuchnię amerykańską, japońską i hawajską. To jedyny lokal serwujący typowe dla kuchni hawajskiej poke bowle.
Cafe du Monde zainspirowana jest stylem francuskich kawiarni, piekarni, w których o każdej porze dnia można liczyć na najlepszej jakości pieczywo podane w towarzystwie świetnej kawy, pysznych deserów czy wybornego wina.
Pierwsza w Polsce prawdziwa piwna Czeska Restauracja. Dzięki połączeniu świetnej czeskiej kuchni, doskonałego czeskiego piwa i idealnego miejsca w samym sercu Warszawy, udało się stworzyć mały czeski świat. 
Miejsce, do którego na hiszpańskie wino i kuchnię możesz wstąpić o każdej porze dnia. Dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia oferują przekąski (tapasy), ryby i owoce morza, a także steki. Wszystko zrobione z wielkim sercem i podane w towarzystwie wybornego wina.
Io, Raviolo to jedyna knajpa w Warszawie, która specjalizuje się w manufakturze Ravioli i innych past z farszem każdego rodzaju. Prawdziwa Raviolucja!
AÏOLI to jedna z gwiazd na mapie stołecznej gastronomii. W industrialnym, ale ciepłym wnętrzu intensywny rytm miasta spotyka się ze świeżą i prostą południową kuchnią, której symbolem jest sos aïoli - jeden z najprostszych i najstarszych sosów na naszym kontynencie.
Już dzisiaj, Cosmopolitan Twarda 4 będzie uczestniczył w kolejnej edycji Festiwalu Kultury Żydowskiej Warszawa Singera. Na patio budynku odbędzie się m.in. finał Festiwalu Kulinarnego 'Kuchnia mamy Soni', koncert Olgi Avigail z zespołem Tango Attack - Yiddish Tango, podczas którego będzie można obejrzeć pokaz tanga argentyńskiego, a także debata na temat teatru żydowskiego i warszawskiego Teatru Żydowskiego.
Założycielami kawiarni jest małżeństwo z Ukrainy - Oleg i Inna z Kijowa, którzy również tam pracują. Mówią, że dla nowej sprawy w nowym kraju jest potrzebna wiara w dobro - stąd nazwa ich Espresso Baru. Jest to najmniejsza kawiarnia w Polsce (o powierzchni zaledwie 6 metrów!) z wielkim potencjałem, wpisana do Księgi Rekordów, a oprócz kawy dostaniemy w niej różne ciekawe smakołyki, jak na przykład egzotyczny dla Polski zefir czy ukraińską chałwę.
Restauracja Maghreb serwuje dania najbardziej charakterystyczne dla kuchni krajów Maghrebu (kraje Północnozachodniej Afryki) – delikatne, rozpływające się w ustach grillowane mięsa, aromatyczne zupy, wegetariański humus ze świeżym pieczywem własnego wypieku i przepyszne ciasteczka deserowe z nutą intrygujących przypraw regionalnych.
Pielmieni to jedno z pierwszych skojarzeń z rosyjską kuchnią. Przygotowujemy najprawdziwsze pielmieni z różnych rodzajów mięsa i oferujemy ich sprzedaż z dostawą na terenie Warszawy.
Latem Targ Śniadaniowy tradycyjnie zaprasza na weekendy tematyczne. Za nami już spotkanie z Portugalią i Francją – teraz czas na III edycję jednego z najbarwniejszych wydarzeń na Targu - Weekendu Orientalnego. Przyprawiająca o zawrót głowy mnogość aromatów i smaków, egzotyczna muzyka, tańce, pokazy i warsztaty prosto z Dalekiego i Bliskiego Wschodu oraz wybrzeża arabskiej Afryki czekają już w najbliższą sobotę 6 sierpnia na Targu na Żoliborzu i w niedzielę 7 sierpnia na Mokotowie!
Falafel Bejrut specjalizuje się w kuchni libańskiej. Lokal znajduje się przy ulicy Senatorskiej w Warszawie. W menu są wyłącznie pozycje wegetariańskie – a jest ich sporo: w formie kanapek z przeróżnymi dodatkami (serem wegańskim, fetą, bakłażanem, granatem, warzywami) oraz zestawów w rozmiarach mniejszych i tych olbrzymich. W Falafel Bejrut zjemy wege, lekko i zdrowo. 
Mieszkańcy Warszawy, którzy lubią kulinarne podróże, mają niebywałą okazję przeniesienia się, w ciągu jednego zaledwie weekendu, na co najmniej 3 kontynenty. W najbliższą sobotę i niedzielę pod centrum handlowym M1 w Markach odbędzie się zlot food tracków, które serwować będą szeroki wachlarz przysmaków z różnych stron świata.
W miejscu dawnej kultowej restauracji żydowskiej 'Menora' znajduje się nowa przestrzeń Muzeum Historii Żydów Polskich 'Polin' - Centrum Menora, punkt informacji o żydowskim życiu w Warszawie, a w nim sala spotkań dla organizacji pozarządowych oraz kawiarnia.
Nowoczesny izraelski grill zlokalizowany w centrum Warszawy, przy ulicy Jasnej.
Jak spędza się wolny czas w Tunezji? Odpowiedź jest prosta: w kawiarni! Według statystyki w Tunezji jest około 18 tysięcy kawiarń, w których pracuje około 100 tysięcy osób.
Restauracja Gaumarjos jest prowdzona przez gruzińskie małżeństwo Dawida i Lianę Gamtsemlidze.
Ta gruzińska restauracja w 2015 została zwycięzcą plebiscytu 'Knajpa roku', organizowanego przez Gazetę Wyborczą.
Gruzińska restauracja, w której można poznać wszystkie smaki Gruzji dzięki mistrzom kulinarnym, którzy przybyli tu z Tibilisi. To autentyczna kuchnia tego kraju, zasmakujesz się tu w prawdziwym chaczapuri, spróbujesz pierożków chinkali, a na deser zjesz typową słodką czurczchelę. Restauratorzy oferują również bogatą kartę win - głównego trunku przy wznoszeniu toastów, do których w Gruzji przywiązuje się ogromną wagę. Znajduje się tu także kawiarnia, gdzie można miło spędzić czas i wypić świeżo paloną kawę.
W samym sercu Starego Miasta znajduje się restauracja serwująca dania kuchni gruzińskiej. Miejsce wyróżnia się tym, że można tutaj posmakować autentycznych gruzińskich potraw, a nad menu czuwają rodowici Gruzini.
Nie trzeba już jechać do Paryża, by poczuć klimat typowego francuskiego bistro, z jego tradycyjnymi daniami, dobrym winem i nieformalną atmosferą. Na Powiślu, we swojej restauracji Le Bistro Rozbrat, Alain Budzyk postanowił przełamać stereotypy na temat francuskiej kuchni: wydumanej, drogiej i zarezerwowanej dla elit. Zaprasza gości do spróbowania m.in. policzków wieprzowych duszonych w czerwonym winie czy waniliowego deseru „iles flottantes”. Zachęca także bogatym wyborem win produkowanych według tradycyjnych receptur, przez francuskich winiarzy-pasjonatów w niewielkich, ekologicznych winnicach.
Kaskrut po francusku oznacza przekąskę.
W przedwojennej kamienicy Bistro Pigalle kultywuje tradycje gastronomii paryskiej takie jak bœuf bourguignon, mnogość ryb i owoców morza, lub świeży grillowany homar  wyłowiony wprost z homarium zainstalowanego w restauracji. Dania są szykowane w otwartej kuchni pod kierownictwem szefa Arkadiusza Janczarka.
Izraelsko-śródziemnomorska restauracja, obecna w kilku lokalizacjach w Warszawie (Wola, Centrum i Żoliborz), oferuje klasyczne dania z kuchnii izraelskiej (humus, falafel, sałatki, i inne), w wersjach wegetariańskich, wegańskich i mięsnych.

Strona 1 z 5