kuchnia

Już w ten piątek rozpocznie się wyjątkowy event kulinarny i potrwa do niedzieli. W warszawskiej, Restauracji BESAMIM znajdującej się w muzeum Historii Żydów Polskich POLIN będzie można poznać prawdziwą żydowską kuchnię z Maroka. W menu serwowanym w formie bufetu przez obsługę, goście znajdą charakterystyczne bogactwo przypraw, wyraziste, aromatyczne dania, mięso, ryby i pieczone warzywa. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, nie trzeba też kupować biletu do Muzeum.
Pierwszy dzień astronomicznej jesieni ma szansę przejść do historii jako wielkie międzynarodowe święto smaków i zdrowia. 22 września br. w Warszawie wystartuje Festiwal Zup Świata, impreza promująca zdrowy styl życia, szacunek do natury i ekologię, ale przede wszystkim powrót do ponadczasowych tradycji kulinarnych. Festiwal Zup Świata rozpocznie się 22 września na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie i będzie trwał 10 dni.
Yunus Emre Enstitüsü zaprasza na Warsztaty Kuchni Tureckiej. 
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprasza na cykl poświęcony kuchni Żydów włoskich w Menora InfoPunkcie. Tym razem wspólnie z uczestnikami, pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza w rodzinnej atmosferze przygotujemy menu, od przystawki po deser, inspirowane kuchnią nowojorskich Żydów! A po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu! Warsztaty prowadzi Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.
Muzeum Historii Żydów Polskich zaprasza na trzecią odsłonę nowego cyklu warsztatów kulinarnych w Menora InfoPunkcie, przybliżającego kuchnię Żydów włoskich. Tym razem z okazji święta Purim w rodzinnej atmosferze przygotujemy słodkości! Warsztaty prowadzi Krakowski Makaroniarz, czyli Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.Podczas zajęć nauczymy się przygotowywać:Fritelle di riso to toskańskie smakołyki karnawałowe, które tamtejsza ludność żydowska pokochała od pierwszego kęsa. Katolikom uprzyjemniają Karnawał a Żydom dosładzają okolice święta Purim.Chiacchiere alla giudia to żydowskie faworki, popularne zwłaszcza podczas obchodzenia Purim. Przygotujemy je według starego weneckiego przepisu. Torta con semi di papavero czyli ciasto z makiem, niezbyt popularnym dodatkiem do słodyczy w Italii. Zdarzało się jednak, że ciasto z makiem podawano z okazji Rosz Haszana lub Purim, zwłaszcza gdy ktoś z rodziny przybył do Włoch z północy. Monitini di mandrole to krótko pieczone migdałowe górki z Triestu, przyrządzane tam okazji święta Purim. Montini zwilżymy porządnie alkoholem, podczas tego święta obowiązkowym! Prowadzący:Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni . Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.Bilety: 150 zł MENORA InfoPunkt (wejście przez Charlotte Menora) Plac Grzybowski 2.
Zapraszamy na kulinarne warsztaty polsko-japońskie. Wspólnie będziemy lepić pierogi ruskie w japońskim cieście gyoza, a także przygotowywać polski deser sprzed lat - blok “czekoladowy” z zieloną herbatą matcha. Warsztaty zakończymy ucztą pełną przygotowanych specjałów. Na gości czekać będą też zupa miso na polskim rosole, porcja natto z kaszą jaglaną oraz japońskie herbaty. Każdy wróci do domu z certyfikatem ukończenia warsztatów i słodkim upominkiem.
Muzeum Żydów Polskich POLIN rozpoczyna nowy cykl warsztatów kulinarnych w Menora InfoPunkcie. W rodzinnej atmosferze przygotowywane będzie menu budujące pełny domowy włoski posiłek – od przystawki po deser. Po pracy wszyscy zasiądą do wspólnego stołu. Warsztaty prowadzi Krakowski Makaroniarz, czyli Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Podczas pierwszych zajęć nauczymy się przygotowywać:Antipasto: PATE DI FEGATO D'OCA – klasyczne antipasto: pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany rozmarynem i jałowcem najlepiej smakuje na szabatowej chałce.Primi: TAGLIATELLE CON BOTTARGA – szerokie makaronowe wstążki podamy z bottargą i skórką cytrynową.Secondi: GRAFFI ALL’EBRAICA – wołowe policzki przyrządzimy według starego rzymskiego przepisu ze szczypiorkiem i pomidorami.Dolci: CHALLAH – chałka w Italii, jak wszędzie, rozpoczyna kolację szabatową, ale dziś popularna jest także jako słodka przekąska i bywa zjadana jako klasyczne włoskie śniadanie. My potraktujemy ją jako deser!Podczas drugich zajęć, które odbędą się 3 marca będzie można się przygotowywać:Risotto di Shabbat – podawane zawsze w szabatowy wieczór risotto z dodatkiem szafranu bardzo przypomina risotto milanese podlewane warzywnym bulionem z dodatkiem szfranu. Gnocchi alla romana – Szawuot, Święto Żniw w Rzymie to pretekst do zajadania się gnocchami po rzymsku. To klasyczne danie rzymskie, ale idealnie wpisujące się w zasady Szawout kiedy podaje się dania mleczne, bo gnocchi alla romana przyrządza się nie z ziemniaków, a z semoliny… gotowanej w mleku.Caponata alla giudia – caponata po żydowsku bywa też zwana caponatiną, to rzymska wersja sycylijskiego przysmaku przywieziona do włoskiej stolicy przez Żydów uciekających z Hiszpanii. Droga wiodła przez Sycylię, dlatego do podróżnej sakwy zaplątały się między innymi sycylijskie bakłażany, oliwki i kapary, z dodatkiem pomidorów tworzących cudowne danie.Fritole – przepis na karnawałowy przysmak z Wenecji jest przechowywany w Museo Correr. Ten nowszy, renesansowy, bo najstarszy skrywają mroki Biblioteki Narodowej w Rzymie. Te szybkie pączki były również przebojem społeczności żydowskiej, która smażyła je z okazji święta Purim.Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.     MENORA InfoPunkt Plac Grzybowski 2 (wejście przez Charlotte Menora)
Bez pieniędzy każdy z nas byłby bogaty. Czyli Pan Czosnek w Azji! Włodek opowie o tym jak przez blisko 3 miesiące odkrywał smaki Azji płd. wsch. odwiedzając takie kraje jak Tajlandię, Laos, Wietnam, Kambodżę, Borneo, Malezję i Singapur. W tym czasie pracował na farmie za posiłki, uczył dzieci angielskiego za nocleg, rozdawał zabawki i przybory szkolne w Laosie, poznał mnóstwo przyjaznych ludzi i na motorze, bez prawa jazdy przejechał cały Wietnam. Jeśli chcecie dowiedzieć się jak smakuję Laos? czy Borneo to rajska wyspa? a Singapur to słodki pączek w maśle to koniecznie przyjdźcie wysłuchać moich opowieści!
Centrum Kultury Tureckiej w Warszawie zaprasza na Warsztaty Kuchni Tureckiej.
W samym centrum miasta znajduje się knajpka pełna egzotycznych roślin, w której serwowane są świeże, aromatyczne dania łączące kuchnię amerykańską, japońską i hawajską. To jedyny lokal serwujący typowe dla kuchni hawajskiej poke bowle.
Fenicja to sklep internetowy z artykułami śródziemnomorskimi i bliskowschodnimi. Można tu kupić głównie produkty spożywcze, ale znajdziemy także kosmetyki czy naczynia i dodatki.
Restauracja na Pradze serwująca kuchnię nepalską, indyjską i tajską.
Jewish Community Center w ramach cyklu podróży kulinarnych Uga, zaprasza rodziców z dziećmi na rodzinną podróż do Gruzji.
Jewish Community Center zaprasza na specjalną kolację szabatową dla osób mówiących po hebrajsku.
Jedzenie i kultura stołu to ważna część przekazu dotyczącego stylu życia i funkcjonowania wspólnoty. Sposób karmienia, goszczenia, kolejność posiłków i dania rytualne mają ogromne znaczenie w porozumiewaniu się oraz w konstruowaniu tożsamości, a także w tworzeniu więzi i podtrzymywaniu relacji. Jedzenie przenosi bowiem energię, trzyma nas przy życiu, zbliża do siebie. Powszechna obecnie fascynacja kulinariami pokazuje, jak ważnym językiem jest kuchnia. Chcemy pokazać, w jaki sposób w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN obecne są kulinaria, pokarm, zwyczaje wokół stołu.
Biblioteka Publiczna im. Zygmunta Jana Rumla w Dzielnicy Praga-Południe, Ambasada Republiki Turcji i Instytut Yunus Emre w Warszawie serdecznie zapraszają na 'Dzień Turecki, książka i kultura'.
Orientalny Bazar Świąteczny to wydarzenie wyjątkowe na mapie Warszawy. Wyróżnia się na tle innych, ponieważ daje możliwość poznania smaków, zapachów i kolorów Wschodu. Sprzedawcy prezentują starannie dobrany asortyment – skarby z takich krajów jak Indie, Indonezja, Chiny, Tajlandia, Japonia, Turcja, Liban, Iran, Uzbekistan, Tadżykistan, Kirgistan, Afganistan i Palestyna. Miłośnicy pięknych przedmiotów mogą wybierać wśród bogatej biżuterii, barwnych elementów stroju czy niezwykłych przedmiotów dekoracyjnych. Smakosze też znajdą coś dla siebie – aromatyczne przyprawy, zielone i czarne herbaty. Na uwagę zasługują również kosmetyki azjatyckie i publikacje poświęcone Azji, czyli to co dobre dla ciała i duszy. Jest gwarno i radośnie.
Zapraszamy na wyprawę w różne regiony świata. Będzie to opowieść o miejscach, kulturze, lokalnej społeczności i przede wszystkim temacie przewodnim – czyli miejscowej kuchni. W każdym miejscu spędziliśmy trochę czasu – podejmowaliśmy się różnych zadań, takich jak praca z dziećmi w Stanach Zjednoczonych Ameryki, prace bosmańskie na jachcie w Brazylii, spotkanie z pielgrzymami z Ekwadoru, podróże z plecakiem po Karaibach i krajach Śródziemnomorskich. Każda wyprawa jest osobną historią, ale pragniemy przede wszystkim przybliżyć słuchaczom kulturę i kuchnię danego regionu lub kraju.
Jewish Community Center zaprasza rodziców z dziećmi, na rodzinną podróż do Francji w ramach cyklu podróży kulinarnych Uga.
Yunus Emre Enstitüsü - Centrum Kultury Tureckiej zaprasza na Warsztaty Kuchni Tureckiej.
Muzeum Żydów Polskich POLIN zaprasza na wieczerzę szabatową, rozgrzewającą ciało i duszę. Wieczory coraz dłuższe i chłodniejsze. Dobrze spędzać je w gorącej atmosferze, przy wspólnym stole wpatrując się w szabasowe świece słuchać opowiadań o nieznanym świecie Żydów.
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprasza na oddziałująca na wszystkie zmysły ucztę dla ciała i ducha. Spotkanie będzie okazją do przyjrzenia się przy wspólnym stole zapożyczeniom z kuchni żydowskiej w kuchni polskiej i polskim w żydowskiej oraz wpływom kuchni rosyjskiej, niemieckiej, austro-węgierskiej oraz bliskowschodniej na kuchnię Żydów aszkenazyjskich. Spotkanie przy wspólnym stole będzie okazją do przyjrzenia się wzajemnym zapożyczeniom kuchni polskiej i żydowskiej. Będzie można wysłuchać historii o chałce, karpiu i macy, a znane smaki odkryjemy na nowo. Przewodnikiem będzie literatura i rodzinne opowieści, a mistrzem ceremonii – Robert Makłowicz. Spotkanie przygotowały Monika Kucia i Maryla Musidłowska.
Centrum Kultury Indyjskiej i Sportu, Wydawnictwo Anagram oraz Klubokawiarnia Jaś i Małgosia serdecznie zapraszają na wyjątkowe spotkanie z Panią Ewą Singh, która już od wielu lat mieszka w Indiach i z chęcią podzieli się swoją ogromną wiedzą na temat kultury indyjskiej.
Bielański Ośrodek Kultury zaprasza na imprezę z cyklu Wieczór międzynarodowy. Ten wieczór skupi się na Hiszpanii, a wśród atrakcji znajdą się m.in. koncert flamenco, regionalne przekąski czy wystawa fotografii.
Pierogi są znane i lubiane w każdym zakątku Ziemi – także nad Wisłą! Już w drugiej połowie października będziecie mieli okazję spróbować pierogów dużych i małych, hiszpańskich, japońskich czy hinduskich. Spróbujcie tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone i gruzińskich chinkali.

Strona 1 z 5