kuchnia

AÏOLI to jedna z gwiazd na mapie stołecznej gastronomii. W industrialnym, ale ciepłym wnętrzu intensywny rytm miasta spotyka się ze świeżą i prostą południową kuchnią, której symbolem jest sos aïoli - jeden z najprostszych i najstarszych sosów na naszym kontynencie.
Przyjdź i doświadcz Afryki, naszej mody, muzyki, tańca, sztuki, kuchni i wiele, wiele więcej…
Zapraszamy na spotkanie z Michelem Moranem, mistrzem kuchni i restauratorem oraz ambasadorem marki Kenwood, które rozpocznie projekt kulinarny 'Talerzem po mapie'.
Jewish Community Center zaprasza na Boker Tow, (hebr. 'dzień dobry') coniedzielne drugie śniadania, podczas których będzie można skosztować koszernych przysmaków kuchni żydowskiej, polskiej i izraelskiej.
Smaczny Targ i Pomost 511 zapraszają na dzień orientalnej kuchni z kraju kwitnącej wiśni, która zagości nad Wisłą już w najbliższą sobotę.
Chociaż nadchodzi koniec wakacji, Targ Śniadaniowy nie zaprzestaje swojej działalności i zaprasza do dalszego celebrowania wspólnych spotkań, zakupów i biesiadowania pod chmurką. Pierwszy weekend września powitamy na Targu na Żoliborzu i Mokotowie kolejną edycją tematyczną pod znakiem Polski. Polski folklor, produkty, tradycyjna i nowoczesna polska kuchnia - to wokół nich skoncentruje się w dniach 3 i 4 września Targ Śniadaniowy. Poza stałymi wystawcami pojawią się też wystawcy ze...
Smaczny Targ zaprasza na American Street Food Fest nad Wisłą! Stany Zjednoczone są mieszanką kulturową ludzi z całego świata. Pojęcie 'kuchni amerykańskiej' dotyczy potraw popularnych w tym państwie, mających jednak źródła w innych rejonach świata, spopularyzowanych przez przybyłych imigrantów. Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Kuchnia azjatycka miała ogromne znaczenie dla praktycznie wszystkich stanów....
Słynąca z potraw ulicznych kuchnia azjatycka to bezmiar smaków i aromatów. Już w najbliższą sobotę przestrzeń między Cudem nad Wisłą a Pomostem 511 zamieni się w tętniący życiem i buchający dymem bazar, na którym od ręki dostępne będą dania kuchnia indyjskiej, tajskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej, japońskiej, czy libańskiej. Jeśli macie ochotę na ramen, pho, pakorę, chicken biryati, sushi, spring rollsy, bao czy owoce morza w tempurze - zapraszamy nad Wisłę! Czekamy do ostatniego głodnego...
W Menora InfoPunkcie rusza nowy cykl wydarzeń kulinarnych 'Spotkania wokół stołu'. W jego ramach odbywać się będą dyskusje, prezentacje oraz warsztaty poświęcone polsko-żydowskiej kulturze kulinarnej we współczesnej i historycznej odsłonie. Pomysłodawczynią i koordynatorką projektu jest Monika Kucia – kuratorka i dziennikarka kulturalna. Tematem przewodnim pierwszego spotkania będą żydowskie korzenie kuchni lubelskiej.
Wrześniowy sezon kulinarny w Menora InfoPunkt rozpoczynamy wspólnie z Festiwalem Kultury Żydowskiej Warszawa Singera. Serdecznie zapraszamy na zajęcia z Marylą Musidłowską – dziennikarką kulinarną, stylistką, prowadzącą miejsce Bílý Koníček w Muzeum Etnograficznym.
Muzeum Azji i Pacyfiku oraz Pyza made in Poland zapraszają na warsztaty, które poprowadzi Karima Kanjo, pół Polka pół Syryjka, pochodząca z Aleppo, jednego z najstarszych miast Bliskiego Wschodu. W kuchni pełnej serca łączy bogactwo sezonowych polskich składników z arabskimi przyprawami. Efekt? Zdrowe syryjskie jedzenie, które wygląda równie dobrze jak smakuje.
Założycielami kawiarni jest małżeństwo z Ukrainy - Oleg i Inna z Kijowa, którzy również tam pracują. Mówią, że dla nowej sprawy w nowym kraju jest potrzebna wiara w dobro - stąd nazwa ich Espresso Baru. Jest to najmniejsza kawiarnia w Polsce (o powierzchni zaledwie 6 metrów!) z wielkim potencjałem, wpisana do Księgi Rekordów, a oprócz kawy dostaniemy w niej różne ciekawe smakołyki, jak na przykład egzotyczny dla Polski zefir czy ukraińską chałwę.
Słynny duński serwis obiadowy będzie można obejrzeć w Pałacu na Wyspie. Serwis został wyprodukowany w latach 1790-1802 przez duńską Królewską Fabrykę Porcelany na zlecenie króla Christiana VII jako dar dla carycy Katarzyny Wielkiej. Porcelana nie dotarła jednak do adresatki, duńska rodzina królewska zatrzymała ją dla siebie. Pierwszy zestaw składał się z 1802 części, elementy serwisu są do dzisiaj wykorzystywane przy okazji ważnych wizyt państwowych, a jego kopie produkowane na podstawie...
Restauracja Maghreb serwuje dania najbardziej charakterystyczne dla kuchni krajów Maghrebu (kraje Północnozachodniej Afryki) – delikatne, rozpływające się w ustach grillowane mięsa, aromatyczne zupy, wegetariański humus ze świeżym pieczywem własnego wypieku i przepyszne ciasteczka deserowe z nutą intrygujących przypraw regionalnych.
Latem Targ Śniadaniowy tradycyjnie zaprasza na weekendy tematyczne. Za nami już spotkanie z Portugalią i Francją – teraz czas na III edycję jednego z najbarwniejszych wydarzeń na Targu - Weekendu Orientalnego. Przyprawiająca o zawrót głowy mnogość aromatów i smaków, egzotyczna muzyka, tańce, pokazy i warsztaty prosto z Dalekiego i Bliskiego Wschodu oraz wybrzeża arabskiej Afryki czekają już w najbliższą sobotę 6 sierpnia na Targu na Żoliborzu i w niedzielę 7 sierpnia na Mokotowie!
Muzeum Azji i Pacyfiku wraz z Pyza made in Poland i Asian Food Foundation zapraszają na warsztaty, które poprowadzi Karima Kanjo, pół Polka pół Syryjka, pochodząca z Aleppo, jednego z najstarszych miast Bliskiego Wschodu. W kuchni pełnej serca łączy bogactwo sezonowych polskich składników z arabskimi przyprawami. Efekt? Zdrowe syryjskie jedzenie, które wygląda równie dobrze jak smakuje.
Falafel Bejrut specjalizuje się w kuchni libańskiej. Lokal znajduje się przy ulicy Senatorskiej w Warszawie. W menu są wyłącznie pozycje wegetariańskie – a jest ich sporo: w formie kanapek z przeróżnymi dodatkami (serem wegańskim, fetą, bakłażanem, granatem, warzywami) oraz zestawów w rozmiarach mniejszych i tych olbrzymich. W Falafel Bejrut zjemy wege, lekko i zdrowo. 
Turecki Market jest sklepem pełnym smaków i tradycji. Pokazuje cały wachlarz niepowtarzalnych smaków kuchni tureckiej, poprzez duży asortyment przypraw, serów, smakołyków oraz różnego rodzaju kawy i herbaty wraz z asortymentem niezbędnym do ich przygotowania.
Jeśli Wietnam kojarzy Ci się głównie z wojną, to przyjdź do Południka Zero na spotkanie z Katarzyną Spiridonow – pasjonatką podróży i zbierania nowych doświadczeń.
Mieszkańcy Warszawy, którzy lubią kulinarne podróże, mają niebywałą okazję przeniesienia się, w ciągu jednego zaledwie weekendu, na co najmniej 3 kontynenty. W najbliższą sobotę i niedzielę pod centrum handlowym M1 w Markach odbędzie się zlot food tracków, które serwować będą szeroki wachlarz przysmaków z różnych stron świata.
W ramach trwającego obecnie w Warszawie Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal”, organizowanego przez Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą (PPCC), zaplanowano dwa ogólnodostępne wydarzenia.
Światowy Dzień Tapas – będzie okazją by popróbować wspaniałej kuchni śródziemnomorskiej.
Kucharka, przedsiębiorca, restauratorka, założycielka restauracji koszernej 'Tel-Aviv'.  
Muzeum Azji i Pacyfiku zaprasza na prelekcję kustosza MAiP Macieja Magura Góralskiego pt. 'Sztuka herbacianego orientu - Chiny i Japonia. Bardzo krótkie wprowadzenie dlapoczątkujących', w ramach Festiwalu Kulinarnego Smaki Azji i Pacyfiku.
Muzeum Azji i Pacyfiku oraz Asian Food Foundation i Studia podyplomowe 'Kultura kulinarna' zapraszają na warsztaty kulinarne, które poprowadzi Marcin Wojtasik, koordynator studiów podyplomowych Kultura Kulinarna przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego.

Strona 2 z 4