Muzeum Azji i Pacyfiku zaprasza na drugą edycję Festiwalu Kulinarnego, przybliżającego różne tradycje kulinarne Wschodu. Podczas festiwalu będzie można posmakować potraw i przysmaków azjatyckich, m.in. z Indii, Tajlandii, Japonii, Chin, Korei, Libanu, Syrii, Iranu, Afganistanu, Kazachstanu i Turcji. Na licznych stoiskach będzie można znaleźć szeroki wybór herbat, przypraw, słodyczy i wielu różnych produktów spożywczych z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, Australii i Oceanii. Festiwalowi towarzyszyć będą prelekcje i warsztaty kulinarne oraz projekcja filmu dokumentalnego 'Jiro śni o sushi'.

Program Festiwalu Kulinarnego SMAKI AZJI I PACYFIKU:

11.00 – 19.00 - stoiska z kulinariami z Bliskiego i Dalekiego Wschodu oraz Australii i Oceanii

15.00 – wykład 'Kulinarna podróż przez Wietnam' - Wiktoria Górecka, ekspertka od kuchni wietnamskiej, psycholog kulturowy i psychodietetyk, wykładowca Food Studies Uniwersytetu SWPS i autorka bloga Pyza made in Poland

16.00 – wykład 'Goście alei azjatyckich barów na bazarze pod stadionem X-lecia' - Marcin Wojtasik, socjolog i antropolog kultury, wyspecjalizowany w tematyce food studies i wielokulturowości oraz koordynator studiów podyplomowych Kultura Kulinarna przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego

18.00 – projekcja filmu dokumentalnego 'Jiro śni o sushi', opowiadającego historię Jiro -  największego na świecie mistrza sushi - Wstęp 10 zł.

Lista stoisk:
1. Herbaty z Chin - Sunrisetea
2. Kuchnia afgańska - restauracja Szafran
3. Słodycze tureckie - Ottomańska Pokusa
4. Namaste India - restauracja indyjska
5. Kuchnia libańska - restauracja Fenicja
6. Herbaty ze Sri Lanki
7. Smaki Orientu - produkty spożywcze z Turcji
8. Kusmi Tea
9. Przyprawy i produkty spożywcze z Iranu - PersPol
10. Przyprawy i produkty spożywcze z Indii - Little India
11. Kuchania wegańska - Om Cafe
12. Produkty spożywcze i słodycze z Bliskiego Wschodu - sklep śródziemnomorski Fenicja
13. Herbaty ajurwedyjskie - Bombay Bazaar
14. Kuchnia syryjska
15. Herbaty japońskie - Matcha
16. Przekąski i produkty spożywcze z Iranu - Ambic
17. ONGGI Restauracja Koreańska
18. Aroy! Aroy! Tajska kuchnia
19. Pacific Kai - produkty spożywcze z Australii, Nowej Zelandii i wysp Pacyfiku
20. Galeria Amaranth - porcelana i ceramika z Chin
21. Soti Natural - zielona herbata
22. MarokoArt - naczynia i ceramika z Maroka
23. Homenjoy - ceramika z Turcji


Wstęp wolny. 

Muzeum Azji i Pacyfiku,
ul. Solec 24

Wydarzenie na Faceboook'u

Partnerzy: Kolektyw Asian Food Foundation, Studia podyplomowe 'Kultura kulinarna'