Muzeum Historii Żydów Polskich zaprasza na trzecią odsłonę nowego cyklu warsztatów kulinarnych w Menora InfoPunkcie, przybliżającego kuchnię Żydów włoskich. Tym razem z okazji święta Purim w rodzinnej atmosferze przygotujemy słodkości! Warsztaty prowadzi Krakowski Makaroniarz, czyli Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.

Podczas zajęć nauczymy się przygotowywać:

Fritelle di riso to toskańskie smakołyki karnawałowe, które tamtejsza ludność żydowska pokochała od pierwszego kęsa. Katolikom uprzyjemniają Karnawał a Żydom dosładzają okolice święta Purim.
Chiacchiere alla giudia to żydowskie faworki, popularne zwłaszcza podczas obchodzenia Purim. Przygotujemy je według starego weneckiego przepisu.
Torta con semi di papavero czyli ciasto z makiem, niezbyt popularnym dodatkiem do słodyczy w Italii. Zdarzało się jednak, że ciasto z makiem podawano z okazji Rosz Haszana lub Purim, zwłaszcza gdy ktoś z rodziny przybył do Włoch z północy.
Monitini di mandrole to krótko pieczone migdałowe górki z Triestu, przyrządzane tam okazji święta Purim. Montini zwilżymy porządnie alkoholem, podczas tego święta obowiązkowym!

Prowadzący:
Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni . Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.

Bilety: 150 zł

MENORA InfoPunkt
(wejście przez Charlotte Menora)
Plac Grzybowski 2.