Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprasza na cykl poświęcony kuchni Żydów włoskich w Menora InfoPunkcie. Tym razem wspólnie z uczestnikami, pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza w rodzinnej atmosferze przygotujemy menu, od przystawki po deser, inspirowane kuchnią nowojorskich Żydów! A po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu! Warsztaty prowadzi Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.

Podczas zajęć nauczymy się przygotowywać:

FORSHMAK – czyli śledź z jabłkiem, jajkiem i cebulą może wylądować na żytnim chlebie albo pszenicznym bajglu, ale jako sałatka też radzi sobie doskonale. W gruncie rzeczy jest mu wszystko jedno, wszak chodzi tylko o to, by dobrze zacząć dzień w NY!
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM I ŚMIETANĄ – latkes, nieco inne od polskich placki ziemniaczane włoscy Żydzi doprawiają rozmarynem, w Jerozolimie dodają do nich pietruszki, a w NY kładą na nich łyżkę śmietany i kawałek wędzonego łososia! Co kto lubi!
REUBEN SANDWICH – kultowa kanapka z kultowym wkładem. Pastrami, którego historia zaczyna się gdzieś w Rumunii dziś przyprawia o drżenie foodies nie tylko w NY. My przyrządzimy słynną kanapkę z mięsem z krakowskiego Pastrami Deli!
NY CHOCOLATE BABKA – Uli z nowojorskiej Bread Bakery piecze najlepszą babkę czekoladową w NY. Używa do niej nutelli – widziałem – i choć pewnie to nie jest główny powód, to nowojorczycy nagrodzili ją tytułem: The best babka of NY!

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep  z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.

Bilety: 150 zł
Warsztaty trwają 3-4 godziny

MENORA InfoPunkt
(wejście przez Charlotte Menora)
Plac Grzybowski 2