Już w ten piątek rozpocznie się wyjątkowy event kulinarny i potrwa do niedzieli. W warszawskiej, Restauracji BESAMIM znajdującej się w muzeum Historii Żydów Polskich POLIN będzie można poznać prawdziwą żydowską kuchnię z Maroka. W menu serwowanym w formie bufetu przez obsługę, goście znajdą charakterystyczne bogactwo przypraw, wyraziste, aromatyczne dania, mięso, ryby i pieczone warzywa. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, nie trzeba też kupować biletu do Muzeum.
Goście restauracji będą mogli zanurzyć się w orientalnej, pełnej przepychu kuchni, potrafiącej uwieść zarówno różnorodnością smaków i zapachów, jak i szaleństwem kolorów. Dominować będą aromatyczne i wyraźne przyprawy i zioła takie jak cynamon, kminek, kurkuma, imbir, kolendra, szafran, goździki, koper, anyż, gałka muszkatołowa, kolendra, mięta pieprzowa i wiele innych. W menu pojawi się dużo różnych przystawek i dipów, mięsa, w tym jagnięcina, doskonałe ryby i warzywa grillowane lub pieczone wraz z wyrazistym farszem. Przygotowane dania z pewnością rozgrzeją kubki smakowe gości i przeniosą ich z jesiennej Warszawy wprost do słonecznych krajów.
Restauracyjną kuchnią dowodził będzie Lior Revivo pochodzący z Maroka szef kuchni, na co dzień pracujący w Hotelu Dead Sea Spa nad Morzem Martwym. To pełen pasji Chef z niemal piętnastoletnim doświadczeniem, który może się poszczycić wiedzą zdobytą w wielu europejskich krajach: Austrii, Polsce, Hiszpanii, Włoszech, Grecji i Finlandii. Lior szuka w różnorodnych krajach unikatowych rzeczy i produktów będących inspiracją dla nieoczywistych połączeń kulinarnych i egzotycznych potraw. Jak sam przyznaje, uważa kulinaria za najwyższą sztukę, uwielbia swoimi daniami „dekorować” talerze i jest ogromnym pasjonatem wyjątkowych składników kulinarnych i deserów.
Restauracja znajduje się w nowoczesnym wnętrzu Muzeum Historii Żydów Polskich i oferuje przede wszystkim dania polskiej oraz izraelskiej kuchni żydowskiej. Przygotowywane potrawy powstają wyłącznie na bazie sezonowych składników wysokiej jakości, a atrakcyjna cena dań wynika z samoobsługowej formuły lokalu. Menu jest serwowane przez obsługę w formie bufetu, tak by każdy w wygodny sposób i bez skrępowania mógł wybrać jedzenie, na które ma ochotę.
Przestrzeń restauracyjna znajduje się na poziomie 0, po wejściu do Muzeum wystarczy skręcić w prawo, przejść do końca obok przeszklonej ekspozycji synagogi z Gwoźdźca, a następnie skręcić w lewo. Jasna i przestronna sala jest doskonale widoczna z korytarza.