22 grudnia, od godz. 18.00 organizowany będzie Warszawski Śledzik Wielokulturowy. „Będzie to wieczór wspólnego gotowania i jedzenia, na który zapraszamy tych, którzy czasem na co dzień, a czasem od święta wzbogacają naszą narodową kulturę o to, co najlepsze w ich kulturze. Chcemy też naszym gościom przybliżyć polską tradycję kulinarną, i sami stajemy do garnków”, - mówią organizatorzy wydarzenia.

Przez wieki Warszawa była miastem wieloetnicznym i wielonarodowym, co odcisnęło swój ślad m. in. na kulturze kulinarnej. Jak w soczewce widać to na wigilijnym stole. Kutia (tatarska), barszcz (ukraiński), pierogi (choć akurat nie ruskie, a z kapustą i grzybami), karp (po żydowsku) – to najbardziej polskie z polskich dań serwowanych w najważniejsze w Polsce święto.

Warszawa przed wojną zamieszkiwana przez Polaków, Żydów, Rosjan, Niemców, ale i Tatarów, Litwinów, Ukraińców, rodowitych warszawiaków i przybyszy ze wszystkich stron kraju. Dość powiedzieć, że typowe, charakterystyczne dla Warszawy danie w zasadzie nie istnieje. Wszystko jest skądś. Zaś jedynym zarejestrowanym oficjalnie produktem regionalnym jest… pańska skórka.

W fantastycznym Instytucie Sztuki Kulinarnej przy ulicy Postępu 5 spotkają się ekipy:

  • Miasto Jest Nasze,
  • Smacznej Skórki,
  • Syryjskiego Wypasu,
  • Viet Street Food,
  • Zjednoczonych Sił Kaukazu,

które przygotują najlepsze okołoświąteczne potrawy kuchni polskiej, wietnamskiej, czeczeńskiej, dagestańskiej, syryjskiej, gruzińskiej.

Prócz tych przysmaków, dzięki uprzejmości przyjaciół i sponsorów, posmakować będzie można wina (od Winiarni Mielżynski), Cydru Lubelskiego, oraz śledzi w różnych smakach i wydaniach.

Wstęp na imprezę jest wolny po uprzedniej rejestracji na stronie: https://sledzik.evenea.pl/ Miło będzie gdy każdy przyniesie ze sobą coś smacznego do stołu świątecznego!