W Zambii, skąd pochodzę, nie mamy ścisłego regionalnego menu charakterystycznego dla danego województwa. Na przykład, mąka kukurydziana jest biała, a nie żółta i jest pożywieniem dla wszystkich mieszkańców w Zambii. Mąka kukurydziana jest gotowana z gorącą wodą i jest spożywana z gotowanymi warzywami, mięsem i rybami. Nie mamy regionalnego menu, które można łatwo rozpoznawać dla danego województwa (Prowincji). To dlatego, że wszystkie rodzaje warzyw i zwierząt można znaleźć w każdej prowincji Zambii. Po niepodległości w 1964 roku, polityce rolnej, rząd skupił się na promowaniu produkcji kukurydzy poprzez różnego rodzaju zachęty, jak dotacje do produkcji i taryfy handlowe. W ten sposób większość komercyjnych i chłopskich rolników zaczęło koncentrować się na produkcji kukurydzy. Moim zdaniem to spowodowało, że gotowanie mąki kukurydzianej stało się głównym menu w każdej prowincji w Zambii. Otóż, istnieje kilka innych rodzajów żywności w niektórych prowincjach, gdzie jest uprawianych więcej roślin, takich jak maniok. Maniok może być suszony i mielony jako mąka.
Mamy również zboża, takie jak ryż, pszenica, żyto, a także ziemniaki irlandzkie i ziemniaki słodkie. Są one gotowane i mogą być spożywane z różnymi rodzajami mięsa, ryb i warzyw, w tym przypraw. Owoce jak mango, gujawa, awokado i papaja mogą być jadane jako sałatki. W każdej prowincji w Zambii ludzie gotują z wyżej wymienionych produktów na różne sposoby. Ale ze względu na mobilność ludzi w całym kraju i ze względu na to, że kukurydza była intensywnie promowana przez rząd, gotowane mączki kukurydziane są najczęściej konsumowaną żywnością w Zambii.
Kiedy przyjechałem do Polski, zauważyłem, że każde województwo ma regionalne menu.
Na przykład na Mazowszu, regionalne menu jest zróżnicowane i gotuje się inaczej. Regionalne menu definiuje się jako reprezentację starych polskich tradycji kulinarnych. Na Mazowszu, ze względu na obfitość lasów i obszarów dzikiej przyrody, kuchnia oparta jest na owocach i mięsie. Najbardziej popularna jest pieczona jagnięcina, cielęcina i dziczyzna, oczywiście z jałowcem. Jako dodatek do dań mięsnych mogą być podawane duszone buraki lub ćwikły z chrzanem (ćwikła). Do wielu potraw mogą być dodawane jagody, borówki, żurawina i inne owoce leśne.
Jedną z tradycyjnych potraw regionu Mazowsza jest zupa grzybowa robiona z grzybów znanych w całym kraju jako "zielone gęsi" lub po prostu "zielone". Popularna żywność na Mazowszu to gęś, która jest pieczona z jabłkami i modrą kapustą. Tłuszcz (smalec) jest bardzo często wykorzystywany do smarowania chleba.
Przedstawię listę moich ulubionych dań kuchni polskiej z Mazowsza:
- Zrazy wołowe
- Zrazy wołowe zawijane
- Zupa grzybowa po kurpiowsku
- Flaki lub Flaczki to tradycyjny gulasz mięsny; jest ważną częścią polskiej diety. Flaki są to cienkie, oczyszczone paski flaków wołowych. Zazwyczaj jadam te potrawę dwa razy w tygodniu. Warszawiacy twierdzą, że danie z flaków pochodzi z XIV wieku – wtedy była to jedna z ulubionych potraw króla Władysława II Jagiełły.
- Warszawska baba - ciasto drożdżowe
- Pączki - pączki z różaną marmoladą
- Pyzy z mięsem - okrągłe kluski ziemniaczane z mięsem
A na deser preferuję następujące:
- Makowiec: Poppy seed cake
- Pączki
- Sernik
- Szarlotka
Davy Sapao