Weekend, jak każdy wie, to moment, który można spędzić z rodziną, można wiele rzeczy zrobić, spotkać się ze znajomymi, odrobić zaległości, ponieważ od poniedziałku do piątku – do pracy. A w Kongo to dobra okazja na spotkanie, okazja, by zaprosić rodzinę (to zależy, czy ze strony mamy, czy taty), do tego trzeba coś ugotować. Najciężej jest wtedy, gdy przychodzi dużo ludzi, bo u mnie jest nas dziewięcioro, tata, mama to daje 11 osób. Dodam jeszcze może 5 lub 7 osób ze strony wujka, ciocię ze strony mamy lub taty. Dlatego w Kongo, jeśli masz możliwości, trzeba budować duży dom.
Więc bardziej chciałbym się skupić na tym, co się właśnie gotuje, kiedy jest weekend. To jest tradycja, do tego mamy wybór. Problem na tym polega, żeby mniej wydawać, ale wypełnić brzuch. Do tego dzięki Bogu zawsze są rozwiązania.


1. Saka saka na madesu (liście z manioku w fasoli), do tego potrzebny jest ryż, ale gotuje się go osobno.
Saka-saka, to jest cud natury, z którego my Kongijczycy możemy być bardzo dumni, ponieważ ta roślina daje nam owoce (maniok) i warzywa (liść manioku, który się gotuje osobno, ale można zjeść razem – jest niesamowity, a gałąź wsadzamy z powrotem do ziemi, żeby ponownie zbierać owoce i warzywa).
W skład tej potrawy wchodzą:

a) Olej palmowy, który robi się z owoców palmy (z liści palmy można zrobić zmiotkę, namiot i karimaty), z oleju palmowego robi się również białe wino
b) Ryba – tam ich nie brakuje, ponieważ jest morze i są jeziora
c) Ryż – główny składnik tej potrawy
d) Fasola – może być biała, złota, brązowa, czerwona, itd.

Tę potrawę długo się gotuje, więc cierpliwości, ale potem zapomina się, że tak dużo czasu to zajęło. To jest jak z polskim bigosem – długo się gotuje, ale kiedy się już je, to nie czuć, że tak długo się gotował.

Można zobaczyć na stronie internetowej:
www.certiferme.com/recette/la-preparation-de-la-recette-saka-saka-feuilles-de-manioc-congo-brazza-16031.html#cadre_preparation


2. Madesu (fasola) na loso (ryż)
a) wędzona ryba
b) noski ze świni (le pattes de porc albo pies de chochoł)
c) suszona ryba solona (piosson sale)

congoforums.net/cuisine_55/madesu_haricots-623

Do tego można dodać coś do picia:
- naturalne wino z palmy
- piwo na bazie kukurydzy
- zimny sok z imbiru

Serwujemy – góra ryżu, saka saka na madesu lub madesu, czyli liść z manioku w fasoli albo sama fasola. Można też samemu saka saka ugotować bez fasoli, wtedy można dodać smażoną rybę lub masło orzechowe.

Teraz tu w Polsce można kupić te składniki i sobie w weekend zorganizować spotkanie, zaprosić znajomych lub rodzinę.

Wvarzwzeky - Wez Kombo - Bouetoumoussa