Rodowity Portugalczyk, szkołę gastronomiczną, którą rozpoczął przygodę z kuchnią ukończył w Lizbonie - stolicy Portugalii. Po zakończonej nauce, już jako 18- letni chłopak rozpoczął pracę w jednej z portugalskich restauracji ,jednak nie jako pracownik, ale jako Szef Kuchni własnej restauracji. I od tego momentu zrozumiał, że jest to jego pasja. Po dwóch latach pracy, rządny przygód kulinarnych, nowych doświadczeń rozpoczął swoje podróże po największych miastach Europy. Międzynarodowa kariera Jose i jego autorskiej kuchni trwa od wielu lat .Swoją podróż rozpoczął w Anglii gdzie przez 2 lata był właścicielem jednej z restauracji , w której górowała kuchnia grecka. Następnie po Anglii nadszedł czas na takie państwa jak Włochy, Hiszpania, Francja, Grecja, Monako ponownie Anglia
skąd Jose Costa trafił do Polski. Przez pierwsze dwa lata w Warszawie pracował dla takich restauracji jak Sekret i Casa Valdemar

Na uwagę zasługuje fakt, iż kuchnia tradycyjna wszystkich miejsc, gdzie przebywał Jose stawała się dla niego wielką inspiracją - świeże produkty, kombinacje potraw, wina, metody pracy, ludzie z którymi obcował , spowodowały, że w restauracji Portucale, której jest współwłaścicielem stara się łączyć wszystkie doświadczenia jakie udało mu się zebrać w przeciągu swojej 23 letniej praktyki kucharskiej.


www.portucale.pl