Nie trzeba już jechać do Paryża, by poczuć klimat typowego francuskiego bistro, z jego tradycyjnymi daniami, dobrym winem i nieformalną atmosferą. Na Powiślu, we swojej restauracji Le Bistro Rozbrat, Alain Budzyk postanowił przełamać stereotypy na temat francuskiej kuchni: wydumanej, drogiej i zarezerwowanej dla elit. Zaprasza gości do spróbowania m.in. policzków wieprzowych duszonych w czerwonym winie czy waniliowego deseru „iles flottantes”. Zachęca także bogatym wyborem win produkowanych według tradycyjnych receptur, przez francuskich winiarzy-pasjonatów w niewielkich, ekologicznych winnicach.

Pomysłodawcą i właścicielem lokalu przy ul. Rozbrat 44 jest Alain Budzyk, Francuz polskiego pochodzenia, który w Warszawie spędził kilkanaście lat pracując w telewizji CANAL+. Gdy zakończył karierę w mediach, postanowił oddać się swojej pasji – gotowaniu. Zdobył w Paryżu dyplom kucharza i cukiernika, nawiązał bliskie kontakty ze środowiskiem winiarskim i wrócił do Polski z dopracowanym pomysłem na restaurację. Właśnie otworzył typowe francuskie bistro, gdzie oprócz smacznej kuchni, najważniejsza jest atmosfera: bezpośredni kontakt z właścicielem, rozmowy z kelnerami, którzy doradzają w wyborze dań, wreszcie wzajemne relacje między gośćmi, którzy stają się z czasem stałymi bywalcami i przyjaciółmi.

"Bistra, które znane były we Francji już od czasów Napoleona, dzięki energii młodych kucharzy w latach 90. zyskały drugie życie. Nowi restauratorzy, zmęczeni coraz bardziej skomplikowaną kuchnią i sztywną atmosferą lokali, gdzie ważniejszy od smacznych potraw i sympatycznej atmosfery stał się wyścig o gwiazdki Michelina, postawili na bistra, które idealnie trafiły w potrzeby klientów i szybko zyskały ogromną popularność. Dziś to właśnie te knajpki, oferujące apetyczne, niedrogie jedzenie, dobre wina, przyjazną obsługę i bezpretensjonalny klimat, tworzą urok Francji" – opowiada Alain Budzyk, właściciel Le Bistro Rozbrat.

Tam klienci będą mogli zapoznać się z szerokim wyborem tradycyjnych francuskich potraw przyrządzanych wyłącznie ze świeżych składników. Karta będzie często zmieniana w zależności od pory roku, aktualnej oferty produktów sezonowych. W menu znajdują się zarówno tzw. klasyki, jak i autorskie dania Alaina. Restauracja zaprasza m.in. na foie gras, tatara z siekanej wołowiny, okonia morskiego marynowanego w cytrusach czy mus z gorzkiej czekolady. Codziennie serwowane jest inne danie i zupa dnia, a smakosze mogą skorzystać z menu degustacyjnego.

Le Bistro Rozbrat
ul. Rozbrat 44A

Kontakt:
tel.: 692 887 234
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.lebistrorozbrat.com
www.facebook.com/LeBistroRozbrat