Rodzinna trattoria od kilku lat utrzymująca tradycje prawdziwej kuchni włoskiej. Dania serwowane w tej restauracji to domowa regionalna kuchnia z Umbrii ze Spoleto. Bogata karta menu zawiera kilkadziesiąt pozycji, opartych na starych włoskich recepturach. Przystępne ceny i proste, lecz niezwykle smaczne dania mogą zadowolić najbardziej wyrafinowane podniebienia. Restauracja przywiązuje wielką wagę do świeżości i jakości składników, większość z nich jest przywożona z Umbrii, „zielonego serca Włoch", skąd pochodzi właściciel trattorii Walter Cherubini.
O smak potraw troszczy się również matka właściciela, nazywana w restauracji „mamma Gabriella". Przyjeżdża często do Polski, kontroluje kuchnię, kucharzy i jedzenie. To również dzięki niej goście czują się tu, jak w rodzinnej włoskiej trattorii.
Prawdziwie włoski klimat tworzy przede wszystkim jedzenie, ale także ciepła, swojska atmosfera, której zasługą jest prawdziwy kominek z żywym ogniem. Stąd nazwa 'IL Caminetto' - czyli kominek. Wchodząc do środka widać ulokowany na wprost wejścia płonący kominek, świeży jeszcze ciepły chleb, obok przekąski w glinianych miseczkach, w głębi dwie sale z rustykalnymi krzesłami i stolikami w czerwoną kratę. Są także szklane karafki z białym i czerwonym domowym winem, a z radia płynie włoska muzyka. To wszystko przywołuje na myśl smak wakacyjnych podróży do Włoch.
Cechą wyróżniającą tę trattorię na tle innych restauracji są robione na miejscu domowe makarony. Szef kuchni poleca mięsa pieczone na ruszcie w kominku: szczególnie stek florentyński oraz żeberka jagnięce przyprawione czarnymi truflami - delikatne mięso rozpływa się w ustach i na długo pozostaje w pamięci.
Sprowadzane aż znad morza adriatyckiego ryby : dorada, tuńczyk, miecznik oraz owoce morza - krewetki są również pieczone w kominku. Jak na kuchnię śródziemnomorską przystało, koneserzy owoców morza znajdą coś dla siebie - świeże cozze i vongole (w czwartki) oraz zupa rybna podawana w glinianych naczyniach. Na deser domowej roboty desery: tiramisu i panna cotta.
Własnej produkcji jest również Limoncello - rodzaj likieru na bazie cytryny. Na uwagę zasługuje karta win, która zawiera specjalnie wyselekcjonowane i niespotykane w innych restauracjach wina włoskie głównie z regionu Umbrii.
Restauracja słynie z niedzielnych obiadów rodzinnych.
IL Caminetto Reastauracja Włoska
ul. Zwycięzców 46
Kontakt:
tel: 22 672 55 96
www.ilcaminetto.pl