Oprócz dań rosyjskich w menu można jednak również odnaleźć polskie potrawy. Na uwagę zasługuje wystrój restauracji, przypominające wnętrze pierwszego murowanego budynku w Moskwie.
Mamy przyjemność zaprosić Państwa do naszej restauracji, która znajduje się w samym Sercu Warszawy tuż przy Zamku Królewskim.
Jesteśmy utożsamieniem
Historii, która lubi współczesność
i
Współczesności, która lubi historię
Tylko tu, na Starym Mieście, w Warszawie znajdziecie Państwo magiczne miejsce gdzie czas zwalnia swój bieg…
Gdzie
Serce można znaleźć
i
Serce można zgubić
Magia miejsca polega na tym, że będąc w samym centrum,
"wielkiego miasta’’, jesteśmy zarazem z dala od jego zgiełku i hałasu.
…to tu wszystko bierze swój początek - rozpoczyna i kończy swą wędrówkę po bruku historii. Wnętrza restauracji zostały zaprojektowane i wykonane przez polskich artystów Akademii Sztuk Pięknych. Ręcznie malowane freski, w świetle lamp walczą z ciemnościami historii, światło świec szuka swoich dawnych gości, a równy płomień wróży udany związek.
Tu znajdował się Dziedziniec Kuchenny do Zamku Królewskiego, gdzie do dnia dzisiejszego pozostał zapach i aromat produktów, które trafiały na stoły królewskie.
Gdyby kamienica mogła się zwierzyć z tajemnicy pragnień,
usłyszelibyśmy zapewne dźwięki muzyki
poczulibyśmy zapach wyśmienitych dań rozpraszających zmysły;
posmakowalibyśmy feerię barw najcudowniejszych smaków kojących podniebienia;
ujrzelibyśmy perełkę architektoniczną, której kompozycja i funkcjonalność zaspokoiłaby już ostatni zmysł klienta - zmysłowy dotyk luksusu dziś dostępny dla wszystkich.
Apetyt na życie można zaspakajać na wiele sposobów. Dobrego smaku możemy poszukiwać całe życie, ale zaspakajanie apetytu dobrym smakiem - to najlepiej czynić w restauracjach, które przenoszą nas w świat innej kultury kulinarnej - świat kuchni, która pozwala zaspokoić najbardziej wyrafinowane gusta.
Przepiękna muzyka płynąca z serca i umysłu tworzy niezapomnianą karuzelę wrażeń:
"dźwięk, smak tylko to co nieuchwytne i niedostępne jest pociągające’’
Marcel Proust
Kompozycja smaków efekt marzeń, które doczekały się konkretnego projektu i realizacji.
Charakter polskiej gościnności oraz 'rosyjskiej duszy’ i 'domowego ogniska' jest niezmienny od 1433roku. Wedle reguł 'bartolomitów’ dawnych właścicieli kamienicy tu znajdziesz miejsce na odpoczynek, wspólną biesiadę z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi.
Od lat różnorakie smaki i zapachy kuchni polskiej, rosyjskiej i innych narodów dotykają zmysłów klientów indywidualnych i grupowych. Restauracja oferuje także możliwość współpracy przy organizowaniu imprez firmowych, spotkań z kontrahentami, przyjęć okazjonalnych oraz wieczorków.
Zaprasza do skorzystania z oferty kulinarnej w Restauracji, a także poza nią - 'Puszkin' oferuje możliwość cateringu w dowolnie wskazanym miejscu i według pomysłu klienta.
W 'Puszkinie' każde menu na przyjęcie jest dopasowywane indywidualnie - tak, aby zaspokoić wszelkie oczekiwania, uwzględniając preferencje smakowe oraz zasobność portfela.
Restauracja dba o wszystkie szczegóły:
- wystawność stołu
- wyborny smak i zapach potraw
Doradza w kwestii menu:
- przedstawia nowe trendy w kuchni
- tworzy menu dla pasjonatów dobrej kuchni
- dba o podniebienie
Dba o to, aby ten dzień był wyjątkowy dla każdego klienta.
"Sztuka jest pojęciem otwartym,
nie kończy się i nie zamyka,
a co więcej otwiera ciągle horyzonty’’
Józef Szajna
Restauracja Puszkin to
Galeria Smaku i Wyobraźni
gdzie
Smak jest istotą dania
Wyobraźnia jest jego wizją
Zapach jest wyrocznią
Naszą perełką jest t a s t i n g - m e n u
gdzie mamy okazję zaprezentować
kompozycję dań z doborem napoi, z których jesteśmy dumni
Dla nas Kuchnia jest Sztuką
nie dającą się zamknąć w jednej kategorii
i ciągle się zmieniającą.
Tylko tutaj można znaleźć okno z widokiem na kolumnę Zygmunta III, który swoim płaszczem chroni wszystkich wchodzących na Plac Zamkowy.
Od zarania dziejów wiedziano, że za stołem człowiek pozbywa się wszelkich trosk. Wprawdzie z upływem wieków uległy zapomnieniu liczne obyczaje, jednak cnota gościnności trwa nadal i nic nie wskazuje na to by miała zaginąć.
Nasze menu było i jest oparte o produkty, które daje nam natura: chętnie sięgamy po ryby z naszych rzek i stawów, zaglądamy do warzywniaków, sadów owocowych oraz do lasów po dziczyznę, po grzyby, jagody.
Nigdy tez nie odwracaliśmy się od nowości i chęci poznawania nowych trendów w kuchni. Zawsze gotowi jesteśmy sięgać po nowe po to tylko żeby zaraz to porzucić i szukać czegoś nowego czegoś bardziej pociągającego wyrafinowanego i pobudzającego nasze zmysły.
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
To oni są kreatorami, wizjonerami lub osobami odpowiedzialnymi za nasze żołądki. Ich sposób przygotowania, układania potraw ,ich zmysł artystyczny, talent kucharski jest istotnym elementem sztuki kulinarnej, której odbiorcą są nasi goście. Starają się odnaleźć harmonię i ukojenie, rozpieścić Wasze ciało i zmysły zapachami i smakiem potraw.
Polska tradycja kulinarna przechowała wielkie bogactwo przepisów na wspaniałe mięsa i sycące zupy, które są naszą wielką chlubą, oraz dania ze śledzi i ryb słodkowodnych, wśród których najczęściej zamawiany jest jesiotr. Jego walory smakowe i zdrowotne są tak szerokie, że dzisiaj trudno już zliczyć wszystkie potrawy, w których występuje ta niezwykła ryba. Niegdyś odławiany w Wiśle - ryba pospolita w Polsce często goszcząca na szlacheckich stołach dziś dostępna tylko z hodowli.
Restauracja proponuje jesiotra w całości pieczonego z ziołami, podawana na bakłażanach z sosem szafranowym i czerwonym kawiorem.
Każda pora jest dobra by się zabawić - dobrze zjeść i wypić
ale miejsce gdzie tego doświadczysz
jest jedno
S e r c e W a r s z a w y
S t a r e M i a s t o
Restauracja Puszkin
Świętojańska 2
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.