Nowoczesny izraelski grill zlokalizowany w centrum Warszawy, przy ulicy Jasnej.

Wypełnione klimatem Południa wnętrza utrzymane są we współczesnym telawiwskim stylu. Karta Berka przygotowana została m.in. przez Szefa Kuchni Ofira Vidavsky'ego, Izraelczyk, który ma polskie korzenie, a wcześniej szefował izraelskiej restauracji Branja. W śródziemnomorskiej, bliskowschodniej karcie znaleźć można talerzyki świeżych mezze, shipudim (izraelskie szaszłyki - stąd nazwa 'Shipudei Berek', czyli szaszyłi Berka), sałatki, owoce morza, a także wiele dań wegańskich i wegetariańskich. Klasyki takie jak izraelski hummus, sałatka fattoush, shakshuka czy kolorowe talerzyki meze - wszystko podawane z ciepłym, wypiekanym na miejscu chlebem pita. Szef Kuchni poleca też desery, a szczególnie malabi, kremowy izraelski budyń z dodatkiem wody różanej.

Shipudei Berek
ul. Jasna 24

www.berekwarszawa.pl

Facebook