Restauracja oferująca dania kuchni polskiej i żydowskiej działająca od 1958 roku na warszawskim Nowym Mieście.
W kamienicy Pod Samsonem w latach 1804-1806 mieszkał Ernest Theodor Amadeus Hoffmann, autor znanej opowieści "Dziadek do orzechów". Hoffmann był pisarzem, kompozytorem i rysownikiem, w Warszawie jednak pełnił funkcję urzędnika pruskiej administracji. Ponoć z nakazu władz pruskich nadawał nazwiska warszawskim Żydom. Kamienica został zniszczony w 1944 roku. Odbudowę rozpoczęto w 1951. Restauracja została otwarta w 1958 roku i istnieje nieprzerwanie do dziś. Jej właściciele chcą przybliżyć gościom atmosferę przedwojennej Warszawy.
Na stronie restauracji znajdziemy pełne menu wraz z cennikiem, w języku polskim i angielskim. W ofercie można znaleźć klasyczne dania kuchni żydowskiej, tak jak karp po żydowsku, kawior żydowski, i inne. Lokal posiada długie stoły, duży ogródek, szeroki zakres alkoholi, idealnie nadaje się do spotkań rodzinnych, firmowych czy imprez okolicznościowych. W menu znajdą się także dania wegetariańskie, choć restauracja zdecydowanie specjalizuje się w mięsach i rybach.
Godziny otwarcia: 10:00-23:00
Restauracja Pod Samsonem
ul. Freta 3/5
Kontakt:
tel.: (22) 831 17 88
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Facebook: Pod Samsonem
www: http://www.podsamsonem.pl/