kuchnia

Madame Ricotta to włoski sklep z artykułami spożywczymi sprowadzanymi prosto z Włoch. W "Madame" możemy znaleźć bogaty wybór najlepszych serów, wędlin i wielu innych włoskich przysmaków. Produkty, które można nabyć w Madame Ricotta są świeże, naturalne, dostępne w licznych, pysznych wariantach.  Madame Ricotta to królestwo oryginalnych serów, takich jak: grana padano czy burrata, a także delikatnych, włoskich wędlin i kiełbas. Ponadto, smakosze mogą nabyć tam wykwintne czerwone wino, oliwki i oliwę włoską, wybierać z wyselekcjonowanych sosów do potraw, różnego rodzaju makaronów, tradycyjnych śródziemnomorskich słodkości i dodatków do dań. W "Madame" można również zasięgnąć porady ekspedientów, którzy pomogą w wyborze najlepszego produktu.    Zawiszy 14/5, 01-167 WarszawaGodziny otwarcia: Poniedziałek - Piątek: 9.30 - 19.00Sobota: 9.00 - 15.00Niedziela: zamknięte   Żelaznej Bramy 1 (Hala Gwardii) WarszawaGodziny otwarcia: Poniedziałek - Piątek: 10.00 - 19.00Sobota - Niedziela: 9.00 - 15.00   Kontakte-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. document.getElementById('cloak816193ef4734ed30d63ca7d0faf5cba5').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy816193ef4734ed30d63ca7d0faf5cba5 = 'adrian.hinc+priv' + '@'; addy816193ef4734ed30d63ca7d0faf5cba5 = addy816193ef4734ed30d63ca7d0faf5cba5 + 'semsupport' + '.' + 'pl'; var addy_text816193ef4734ed30d63ca7d0faf5cba5 = 'adrian.hinc+priv' + '@' + 'semsupport' + '.' + 'pl';document.getElementById('cloak816193ef4734ed30d63ca7d0faf5cba5').innerHTML += ''+addy_text816193ef4734ed30d63ca7d0faf5cba5+''; telefon: 737 887 867   Facebook Instagram 
Thai Me Up jest restauracją tajską w Śródmieściu.
Oczywiście wareniki! - powiedzą Ukraińcy. Oczywiście pierogi! - zaprzeczą Polacy.
Mała Gruzja to restauracja gruzińska położona w Śródmieściu.
Laziz to bielańska kawiarnia, która serwuje libańskie dania słodkie i wytrawne. Słynie też ze swoich lodów.  
Klub Ukraińskich Kobiet to nieformalne stowarzyszenie kobiet z siedzibą w Warszawie, działające na rzecz edukacji, integracji ukraińskiej społeczności i promocji kultury ukraińskiej w Polsce. Klub został założony Fundacją Nasz Wybór. Regularnie organizujemy rozmaite warsztaty, spotkania, koncerty oraz inne wydarzenia społeczno-kulturalne. Klub jest otwarty na przedstawicieli różnych narodowości i grupy wiekowe.
W samym centrum miasta znajduje się knajpka pełna egzotycznych roślin, w której serwowane są świeże, aromatyczne dania łączące kuchnię amerykańską, japońską i hawajską. To jedyny lokal serwujący typowe dla kuchni hawajskiej poke bowle.
Fenicja to sklep internetowy z artykułami śródziemnomorskimi i bliskowschodnimi. Można tu kupić głównie produkty spożywcze, ale znajdziemy także kosmetyki czy naczynia i dodatki.
Jewish Community Center w ramach cyklu podróży kulinarnych Uga, zaprasza rodziców z dziećmi na rodzinną podróż do Gruzji.
Jewish Community Center zaprasza na specjalną kolację szabatową dla osób mówiących po hebrajsku.
Jedzenie i kultura stołu to ważna część przekazu dotyczącego stylu życia i funkcjonowania wspólnoty. Sposób karmienia, goszczenia, kolejność posiłków i dania rytualne mają ogromne znaczenie w porozumiewaniu się oraz w konstruowaniu tożsamości, a także w tworzeniu więzi i podtrzymywaniu relacji. Jedzenie przenosi bowiem energię, trzyma nas przy życiu, zbliża do siebie. Powszechna obecnie fascynacja kulinariami pokazuje, jak ważnym językiem jest kuchnia. Chcemy pokazać, w jaki sposób w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN obecne są kulinaria, pokarm, zwyczaje wokół stołu.
Biblioteka Publiczna im. Zygmunta Jana Rumla w Dzielnicy Praga-Południe, Ambasada Republiki Turcji i Instytut Yunus Emre w Warszawie serdecznie zapraszają na 'Dzień Turecki, książka i kultura'.
Orientalny Bazar Świąteczny to wydarzenie wyjątkowe na mapie Warszawy. Wyróżnia się na tle innych, ponieważ daje możliwość poznania smaków, zapachów i kolorów Wschodu. Sprzedawcy prezentują starannie dobrany asortyment – skarby z takich krajów jak Indie, Indonezja, Chiny, Tajlandia, Japonia, Turcja, Liban, Iran, Uzbekistan, Tadżykistan, Kirgistan, Afganistan i Palestyna. Miłośnicy pięknych przedmiotów mogą wybierać wśród bogatej biżuterii, barwnych elementów stroju czy niezwykłych przedmiotów dekoracyjnych. Smakosze też znajdą coś dla siebie – aromatyczne przyprawy, zielone i czarne herbaty. Na uwagę zasługują również kosmetyki azjatyckie i publikacje poświęcone Azji, czyli to co dobre dla ciała i duszy. Jest gwarno i radośnie.
Zapraszamy na wyprawę w różne regiony świata. Będzie to opowieść o miejscach, kulturze, lokalnej społeczności i przede wszystkim temacie przewodnim – czyli miejscowej kuchni. W każdym miejscu spędziliśmy trochę czasu – podejmowaliśmy się różnych zadań, takich jak praca z dziećmi w Stanach Zjednoczonych Ameryki, prace bosmańskie na jachcie w Brazylii, spotkanie z pielgrzymami z Ekwadoru, podróże z plecakiem po Karaibach i krajach Śródziemnomorskich. Każda wyprawa jest osobną historią, ale pragniemy przede wszystkim przybliżyć słuchaczom kulturę i kuchnię danego regionu lub kraju.
Jewish Community Center zaprasza rodziców z dziećmi, na rodzinną podróż do Francji w ramach cyklu podróży kulinarnych Uga.
Yunus Emre Enstitüsü - Centrum Kultury Tureckiej zaprasza na Warsztaty Kuchni Tureckiej.
Muzeum Żydów Polskich POLIN zaprasza na wieczerzę szabatową, rozgrzewającą ciało i duszę. Wieczory coraz dłuższe i chłodniejsze. Dobrze spędzać je w gorącej atmosferze, przy wspólnym stole wpatrując się w szabasowe świece słuchać opowiadań o nieznanym świecie Żydów.
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprasza na oddziałująca na wszystkie zmysły ucztę dla ciała i ducha. Spotkanie będzie okazją do przyjrzenia się przy wspólnym stole zapożyczeniom z kuchni żydowskiej w kuchni polskiej i polskim w żydowskiej oraz wpływom kuchni rosyjskiej, niemieckiej, austro-węgierskiej oraz bliskowschodniej na kuchnię Żydów aszkenazyjskich. Spotkanie przy wspólnym stole będzie okazją do przyjrzenia się wzajemnym zapożyczeniom kuchni polskiej i żydowskiej. Będzie można wysłuchać historii o chałce, karpiu i macy, a znane smaki odkryjemy na nowo. Przewodnikiem będzie literatura i rodzinne opowieści, a mistrzem ceremonii – Robert Makłowicz. Spotkanie przygotowały Monika Kucia i Maryla Musidłowska.
Centrum Kultury Indyjskiej i Sportu, Wydawnictwo Anagram oraz Klubokawiarnia Jaś i Małgosia serdecznie zapraszają na wyjątkowe spotkanie z Panią Ewą Singh, która już od wielu lat mieszka w Indiach i z chęcią podzieli się swoją ogromną wiedzą na temat kultury indyjskiej.
Bielański Ośrodek Kultury zaprasza na imprezę z cyklu Wieczór międzynarodowy. Ten wieczór skupi się na Hiszpanii, a wśród atrakcji znajdą się m.in. koncert flamenco, regionalne przekąski czy wystawa fotografii.
Pierogi są znane i lubiane w każdym zakątku Ziemi – także nad Wisłą! Już w drugiej połowie października będziecie mieli okazję spróbować pierogów dużych i małych, hiszpańskich, japońskich czy hinduskich. Spróbujcie tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone i gruzińskich chinkali.
Łazienki Królewskie zapraszają na wykład poświęcony duńskiej kulturze jedzenia w Oświeceniu, który poprowadzi Benno Blæsild, ekspert w dziedzinie duńskiej kuchni, autor licznych książek i programów telewizyjnych na ten temat.
Cafe du Monde zainspirowana jest stylem francuskich kawiarni, piekarni, w których o każdej porze dnia można liczyć na najlepszej jakości pieczywo podane w towarzystwie świetnej kawy, pysznych deserów czy wybornego wina.
Io, Raviolo to jedyna knajpa w Warszawie, która specjalizuje się w manufakturze Ravioli i innych past z farszem każdego rodzaju. Prawdziwa Raviolucja!
AÏOLI to jedna z gwiazd na mapie stołecznej gastronomii. W industrialnym, ale ciepłym wnętrzu intensywny rytm miasta spotyka się ze świeżą i prostą południową kuchnią, której symbolem jest sos aïoli - jeden z najprostszych i najstarszych sosów na naszym kontynencie.

Strona 1 z 5