kuchnia

Klub Ukraińskich Kobiet to nieformalne stowarzyszenie kobiet z siedzibą w Warszawie, działające na rzecz edukacji, integracji ukraińskiej społeczności i promocji kultury ukraińskiej w Polsce. Klub został założony Fundacją Nasz Wybór. Regularnie organizujemy rozmaite warsztaty, spotkania, koncerty oraz inne wydarzenia społeczno-kulturalne. Klub jest otwarty na przedstawicieli różnych narodowości i grupy wiekowe.
W samym centrum miasta znajduje się knajpka pełna egzotycznych roślin, w której serwowane są świeże, aromatyczne dania łączące kuchnię amerykańską, japońską i hawajską. To jedyny lokal serwujący typowe dla kuchni hawajskiej poke bowle.
Fenicja to sklep internetowy z artykułami śródziemnomorskimi i bliskowschodnimi. Można tu kupić głównie produkty spożywcze, ale znajdziemy także kosmetyki czy naczynia i dodatki.
Restauracja na Pradze serwująca kuchnię nepalską, indyjską i tajską.
Jewish Community Center w ramach cyklu podróży kulinarnych Uga, zaprasza rodziców z dziećmi na rodzinną podróż do Gruzji.
Jewish Community Center zaprasza na specjalną kolację szabatową dla osób mówiących po hebrajsku.
Jedzenie i kultura stołu to ważna część przekazu dotyczącego stylu życia i funkcjonowania wspólnoty. Sposób karmienia, goszczenia, kolejność posiłków i dania rytualne mają ogromne znaczenie w porozumiewaniu się oraz w konstruowaniu tożsamości, a także w tworzeniu więzi i podtrzymywaniu relacji. Jedzenie przenosi bowiem energię, trzyma nas przy życiu, zbliża do siebie. Powszechna obecnie fascynacja kulinariami pokazuje, jak ważnym językiem jest kuchnia. Chcemy pokazać, w jaki sposób w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN obecne są kulinaria, pokarm, zwyczaje wokół stołu.
Biblioteka Publiczna im. Zygmunta Jana Rumla w Dzielnicy Praga-Południe, Ambasada Republiki Turcji i Instytut Yunus Emre w Warszawie serdecznie zapraszają na 'Dzień Turecki, książka i kultura'.
Orientalny Bazar Świąteczny to wydarzenie wyjątkowe na mapie Warszawy. Wyróżnia się na tle innych, ponieważ daje możliwość poznania smaków, zapachów i kolorów Wschodu. Sprzedawcy prezentują starannie dobrany asortyment – skarby z takich krajów jak Indie, Indonezja, Chiny, Tajlandia, Japonia, Turcja, Liban, Iran, Uzbekistan, Tadżykistan, Kirgistan, Afganistan i Palestyna. Miłośnicy pięknych przedmiotów mogą wybierać wśród bogatej biżuterii, barwnych elementów stroju czy niezwykłych przedmiotów dekoracyjnych. Smakosze też znajdą coś dla siebie – aromatyczne przyprawy, zielone i czarne herbaty. Na uwagę zasługują również kosmetyki azjatyckie i publikacje poświęcone Azji, czyli to co dobre dla ciała i duszy. Jest gwarno i radośnie.
Zapraszamy na wyprawę w różne regiony świata. Będzie to opowieść o miejscach, kulturze, lokalnej społeczności i przede wszystkim temacie przewodnim – czyli miejscowej kuchni. W każdym miejscu spędziliśmy trochę czasu – podejmowaliśmy się różnych zadań, takich jak praca z dziećmi w Stanach Zjednoczonych Ameryki, prace bosmańskie na jachcie w Brazylii, spotkanie z pielgrzymami z Ekwadoru, podróże z plecakiem po Karaibach i krajach Śródziemnomorskich. Każda wyprawa jest osobną historią, ale pragniemy przede wszystkim przybliżyć słuchaczom kulturę i kuchnię danego regionu lub kraju.
Jewish Community Center zaprasza rodziców z dziećmi, na rodzinną podróż do Francji w ramach cyklu podróży kulinarnych Uga.
Yunus Emre Enstitüsü - Centrum Kultury Tureckiej zaprasza na Warsztaty Kuchni Tureckiej.
Muzeum Żydów Polskich POLIN zaprasza na wieczerzę szabatową, rozgrzewającą ciało i duszę. Wieczory coraz dłuższe i chłodniejsze. Dobrze spędzać je w gorącej atmosferze, przy wspólnym stole wpatrując się w szabasowe świece słuchać opowiadań o nieznanym świecie Żydów.
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprasza na oddziałująca na wszystkie zmysły ucztę dla ciała i ducha. Spotkanie będzie okazją do przyjrzenia się przy wspólnym stole zapożyczeniom z kuchni żydowskiej w kuchni polskiej i polskim w żydowskiej oraz wpływom kuchni rosyjskiej, niemieckiej, austro-węgierskiej oraz bliskowschodniej na kuchnię Żydów aszkenazyjskich. Spotkanie przy wspólnym stole będzie okazją do przyjrzenia się wzajemnym zapożyczeniom kuchni polskiej i żydowskiej. Będzie można wysłuchać historii o chałce, karpiu i macy, a znane smaki odkryjemy na nowo. Przewodnikiem będzie literatura i rodzinne opowieści, a mistrzem ceremonii – Robert Makłowicz. Spotkanie przygotowały Monika Kucia i Maryla Musidłowska.
Centrum Kultury Indyjskiej i Sportu, Wydawnictwo Anagram oraz Klubokawiarnia Jaś i Małgosia serdecznie zapraszają na wyjątkowe spotkanie z Panią Ewą Singh, która już od wielu lat mieszka w Indiach i z chęcią podzieli się swoją ogromną wiedzą na temat kultury indyjskiej.
Bielański Ośrodek Kultury zaprasza na imprezę z cyklu Wieczór międzynarodowy. Ten wieczór skupi się na Hiszpanii, a wśród atrakcji znajdą się m.in. koncert flamenco, regionalne przekąski czy wystawa fotografii.
Pierogi są znane i lubiane w każdym zakątku Ziemi – także nad Wisłą! Już w drugiej połowie października będziecie mieli okazję spróbować pierogów dużych i małych, hiszpańskich, japońskich czy hinduskich. Spróbujcie tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone i gruzińskich chinkali.
Łazienki Królewskie zapraszają na wykład poświęcony duńskiej kulturze jedzenia w Oświeceniu, który poprowadzi Benno Blæsild, ekspert w dziedzinie duńskiej kuchni, autor licznych książek i programów telewizyjnych na ten temat.
Cafe du Monde zainspirowana jest stylem francuskich kawiarni, piekarni, w których o każdej porze dnia można liczyć na najlepszej jakości pieczywo podane w towarzystwie świetnej kawy, pysznych deserów czy wybornego wina.
Io, Raviolo to jedyna knajpa w Warszawie, która specjalizuje się w manufakturze Ravioli i innych past z farszem każdego rodzaju. Prawdziwa Raviolucja!
AÏOLI to jedna z gwiazd na mapie stołecznej gastronomii. W industrialnym, ale ciepłym wnętrzu intensywny rytm miasta spotyka się ze świeżą i prostą południową kuchnią, której symbolem jest sos aïoli - jeden z najprostszych i najstarszych sosów na naszym kontynencie.
Przyjdź i doświadcz Afryki, naszej mody, muzyki, tańca, sztuki, kuchni i wiele, wiele więcej…
Zapraszamy na spotkanie z Michelem Moranem, mistrzem kuchni i restauratorem oraz ambasadorem marki Kenwood, które rozpocznie projekt kulinarny 'Talerzem po mapie'.
Jewish Community Center zaprasza na Boker Tow, (hebr. 'dzień dobry') coniedzielne drugie śniadania, podczas których będzie można skosztować koszernych przysmaków kuchni żydowskiej, polskiej i izraelskiej.
Smaczny Targ i Pomost 511 zapraszają na dzień orientalnej kuchni z kraju kwitnącej wiśni, która zagości nad Wisłą już w najbliższą sobotę.

Strona 1 z 5