Muzeum Azji i Pacyfiku oraz kolektyw Asian Food Foundation i Studia podyplomowe 'Kultura kulinarna' zapraszają na warsztaty kulinarne 'Art and Science of Ramen', które poprowadzi mistrz Japończyk Gotuje.
Japończyk Gotuje, choć nie pracuje na stałe dla żadnej restauracji zasłynął jako autor najlepszego ramenu w Warszawie (limitowane edycje na ramen days w restauracji Uki Uki).
Warsztaty będą prowadzone w języku angielskim.

Podczas warsztatów
Japończyk Gotuje przedstawi nam osadzoną głęboko w japońskiej tradycji filozofię przygotowywania ramen a także, dzięki swojej wiedzy (jest doktorem biologii, naukowcem i wykładowcą), wiadomości o procesach chemicznych jakie zachodzą podczas przygotowywania makaronu.

Ponieważ cały proces przygotowania trwa minimum trzy dni, będziemy przygotowywać jeden 'szybki' makaron ramen oraz spróbujemy dwóch innych, przygotowanych wcześniej przez samego mistrza.

plan warsztatów:
Part 1
Today’s contents (15min)
- Noodle making Part 1 (10min)
Part 2
Point of Japanese cuisine and Science of noodle (45min)
- Noodle making Part 2 (20-30 min)
Part 3
Professional methods and points of Ramen noodles(30min)
- Boiling noodles and tasting
Art and Science of Ramen by Kohei Yagi

Japończyk Gotuje became famous as the author of the best ramen in Warsaw (for Ramen Days at Uki Uki restaurant).
During workshops, he will share with us philosophy of ramen and thanks to his vast knowledge (Japończyk Gotuje is a scientist with PhD in biology), also chemistry of ramen.
Since entire preparation process takes a minimum of three days, we'll prepare one 'quick' ramen noodles with another tasting session of two other prepared earlier by master himself.

Wstęp 60 zł
Liczba miejsc jest ograniczona. Prosimy o rezerwację miejsc drogą mejlową: karolinakrzywicka@muzeumazji.pl

Muzeum Azji i Pacyfiku,
ul. Solec 24

Wydarzenie na Facebooku