Ambasada Japonii zaprasza serdecznie na wykład na temat _tsukemono_ - japońskich technik fermentacji. 
 
Tsukemono to ogólna nazwa na kiszone, solone lub fermentowane warzywa. Choć tsukemono czasem spożywa się same, najczęściej stanowią dopełnienie tradycyjnego japońskiego posiłku. Występują one w wielu lokalnych odmianach i nierzadko stają się kulinarną wizytówką regionu. Niektóre kiszonki przygotowuje się bardzo szybko, inne wymagają wielu tygodni, miesięcy czy nawet lat by uzyskać odpowiedni smak i aromat. Podczas spotkania będzie można dowiedzieć się, jakie są rodzaje kiszonek oraz w jaki sposób się je wykonuje.
 
Wstęp wolny.

Prosimy o zgłaszanie obecności: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
Maria Żelazny – japonistka, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, członkini warszawskiego oddziału Urasenke Stowarzyszenia Drogi Herbaty Urasenke Tankōkai. Przez rok studiowała w szkole Drogi Herbaty w tradycji Urasenke w Kioto. Prowadzi warsztaty kuchni japońskiej, jest autorką artykułów jej poświęconych.

Wydział Informacji i Kultury Ambasady Japonii
Aleje Ujazdowskie 51 (4 piętro)