Osoba prowadząca: Malka Kafka
Malka prowadzi w Warszawie dwa koszerne lokale oferujące kuchnię izraelską: Tel- Avi i Marrakesh Café. Ponadto jest gospodynią programu „Koszer macher” w Kuchnia TV, w którym wprowadza widzów w zasady diety koszernej. Wraz ze swoją mamą Esterą jest też autorką książki „Przysmaki żydowskie”.
MENU
WINO: Ksar Bahia (Maroko) – różowe, białe i czerwone
KIMIA (przystawki)
1. Tabbouleh – sałatka z kaszy kuskus, świeżych warzyw i mnóstwa zielonych ziół
2. Zalouk – grillowany bakłażan z pomidorami
3. Oliwki duszone w pomidorach i oliwie
4. Marchew z zieloną kolendrą i olejem arganowym
5. Pieczone buraki z konfitowaną pomarańczą
6. Zielona soczewica z imbirem i przyprawą ras el hanout
NA CIEPŁO
7. Tagine z zielonym groszkiem cukrowym, karczochami i mięsem sojowym, a’la kurczak z dodatkiem marynowanych cytryn i mięty
8. Majedra – kuskus z soczewicą doprawiany sosem chermoulla
PIECZYWO:
9. Khobz
DESER:
10. M’hanncha (wąż) ciasto filo z konfiturą daktylową pieczone w forime spirali
11. Zielona herbata ze świeżą miętą
12. Kawa gotowana z kardamonem i pieprzem.
Zapraszamy do wspólnego radowania się w kuchni i smakowania ugotowanych wspólnie dań!
Cena: 195 złotych
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone równoczesną wpłatą zaliczki w wysokości 50 złotych. Wpłaty prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: :”Kuchnia marokańska”.
ATMA
ul. Dostępna 24ATMA
Warszawa, Bemowo
www.alcha.pl