'Nie pij herbaty jak ktoś, kto przełyka kawę w czasie przerwy w pracy. Rób to powoli i z namaszczeniem, tak jak pracuje oś, wokół której kręci się Ziemia – powoli, równo, bez pośpiechu.  Żyj w teraźniejszej chwili. Tylko ona jest życiem.'
Thich Nhat Hanh
Sztuka herbaty kojarzy się u nas przede wszystkim z Japonią, a niewiele osób wie, że wywodzi się ona z Chin. Należy do niej umiejętność właściwego parzenia, która pomaga cieszyć się pełnią smaku i aromatu herbaty, a jednocześnie korzystać z jej dobroczynnego wpływu na zdrowie, ale „sztuka herbaty” jest też czymś więcej.

Celem spotkania herbacianego jest jej „kosztowanie”, a zatem coś więcej niż tylko „picie”: delektowanie się jej smakiem i aromatem, podziwianie koloru naparu, obserwowanie liści we wszystkich przemianach, które przechodzą podczas różnych etapów parzenia. Jest to więc bliskie spotkanie z herbatą, ale także z drugim człowiekiem, z którym dzielimy się herbatą i wrażeniami z jej kosztowania.

Sztuka herbaty to także sztuka tworzenia piękna – herbaty, naczyń, otoczenia, sztuka odnajdywania spokoju i harmonii w codziennym życiu, budowania relacji międzyludzkich.
Kosztowaniu najlepiej służy sposób parzenia zwany gongfu cha – „herbata pracochłonna”, podczas którego tą samą, dość dużą porcję liści parzymy w małych naczyniach bardzo krótko, ale wielokrotnie, za każdym razem uzyskując nowe smaki i aromaty. Uczestnicy warsztatów poznają zasady parzenia gongfu cha, skosztują i samodzielnie zaparzą tą metodą trzy niezwykłe gatunki herbaty z Tajwanu, reprezentujące trzy z tak zwanych „sześciu wielkich rodzajów herbaty”: zieloną Gan Lü Chun – „Słodką Zieloną Wiosnę”, turkusową Alishan Wulong i czerwoną Alishan Hongcha.

Poznają też naczynia herbaciane, zarys historii chińskiej herbaty i związane z nią legendy…

Cenawarsztatów: 185 złotych
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą zaliczki w wysokości 70 złotych.
 
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Żytnia 

tel.: 608 028 124
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.