Najbardziej wyraźnym podziałem, jakiego można dokonać ze względu na smak i składniki jest podział na kuchnię Żydów aszkenazyjskich – północnoeuropejskich, których kultura rozwijała się w średniowiecznych Niemczech (heb. Aszkenazy – Niemcy) i kuchnię Żydów sefardyjskich, południowoeuropejskich i północnoafrykańskich, którzy swoją tradycję rozwijali w średniowiecznej muzułmańskiej Hiszpanii (heb. Sefard – Hiszpania).
Na kuchnię aszkenazyjską składają się dania charakterystyczne dla całej Północnej Europy – ciężkie strawy, mięsa, kasze, gęste sosy, mocny smak cebuli i czosnku, ale przełamane nutą melancholii i tęsknoty za krajem mlekiem i miodem płynącym, za słońcem i radością. Dlatego ciężkie sosy rozsłodzone są rodzynkami, a marchwiowy cymes wabi aromatem cynamonu. W Polsce jako „kuchnia żydowska” znane są właśnie aszkenazyjskie dania.
Aby pełniej zrozumieć skąd się wzięły te smaki prowadząca – Malka Kafka wprowadzi Państwa w nieco w tajemniczy i egzotyczny świat żydowskiej tradycji, kabały i religii.
Malka podczas warsztatów zaproponuje Państwu klasykę menu kuchni Żydów sefardyjskich.
Propozycja:
Tabouleh, Baba ganoush, Salata matbouha, Tażin na słodko, Tażin z sardynkami, Ciasteczka marokańskie, Kawa z kardamonem, Herbata miętowa, Wino koszerne
Koszt: warsztatów: 220 złotych
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą zadatku wysokości 100 złotych.
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
kom.: 608 028 124
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.