Tradycyjnym poczęstunkiem purimowym są „uszy Hamana" (humentasze) – słodkie ciasteczka z nadzieniem makowym. Inne popularne potrawy to m.in. pierogi z nadzieniem z mięsa oraz chała purimowa, pieczona z dużą ilością rodzynek. Żydowska legenda głosi, że Haman nosił trójkątną czapkę. Ponoć wyglądała jak przepyszne ciasteczka purimowe.
Ważnym elementem święta jest zbiórka pieniędzy dla biednych. Purim rozpoczyna się na miesiąc przed świętem Pesach, podczas którego każdy Żyd i Żydówka muszą zasiąść do Sederu – uczty paschalnej. Dlatego podczas Purim bardzo ważna jest pomoc najbiedniejszym, by każdego członka społeczności było stać na kolację pesachową.
Specjalnie na okazję tego święta zapraszamy na warsztaty pieczenia hamantaszy. Warsztaty dla dzieci i dorosłych.
wstęp: 30 zł
dzieci: wstęp wolny!
ul. Józefa 36
ul. Józefa 36