Obrazy przedstawiające jedzenie mogą być naprawdę piękne. Kiedy zdani jesteśmy jedynie na wizerunek - mieszamy smak z gustem: smak agrestowy, smak kiszonego ogórka, smak dojrzewającej szynki - ze smakiem wyrafinowanym, złym smakiem lub smakiem nuworysza. Czym właściwie jest smak i jakie emocje wyzwala - jakie uzależnienia - kiedy drażni ośrodki w mózgu i na języku? Na wystawie zostaną pokazane obrazy, rysunki, szkice i wykresy używane w procesie idealizacji pożywienia, w którym danie, zanim trafi do masowej produkcji, musi poddać się stylistycznej metamorfozie. Idealizacja pożywienia obejmuje spektrum cech i właściwości, które są nieosiągalne zmysami smaku i powonienia, wymuszając tym samym - dodatkową pracę wyobraźni.   
 
Rysunki Krzysztofa Bryckiego - kulinarne storyboardy - to pierwszy etap w kreowaniu fikcji: 'konceptualizacja pieczeni', 'ideologizacja boczku', 'pierogowy briefing'. Zabawa z potrawami Doroty Podlaskiej to rozłożenie ich na czynniki pierwsze - wizualna analiza 'skazanych na pożarcie'. Malarstwo Stefana Heizingera wskazuje na drugie życie pożywienia - kiedy stanowi ono rekwizyt, dopełnienie akcji - jest uczestnikiem kultury wysokiej, reinterpretacją składników, przewartościowaniem ingrediencji.
 
UWAGA!!
 
W trakcie wernisażu PERFORMANS Doroty Podlaskiej pt: 'Dyziu, nie baw się jedzeniem'

wstęp wolny

Austriackie Forum Kultury
ul. Próżna 7/9