Jakie są podobieństwa i różnice w kuchni chińskiej i polskiej? Jaki smak mają słodycze z Azji? Jak zachować się w towarzystwie Chińczyków przy stole?  Podczas Dnia Chińskiego Koło Naukowe Studiów Azjatyckich zaprezentuj bardzo istotny aspekt kultury chińskiej, jakim są kulinaria. Zapraszamy złaknionych doświadczeń prosto z Państwa Środka – mówi Dominika Janus, organizatorka wydarzenia,  przewodnicząca Koła. Na uczestników czeka wiele atrakcji, w tym konkursy, degustacja kuchni chińskiej i malezyjsko-chińskich słodyczy oraz pokaz filmu dokumentalnego o kulinarnych zwyczajach mieszkańców Państwa Środka.
 
Wykład inaugurujący o kulturze picia herbaty wygłosi Ksawery Burski, były ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Chinach, orientalista SWPS. Komentarza do wykładu udzieli Li Yi-Nan, Sekretarz Wydziału Kultury przy Ambasadzie Chińskiej Republiki Ludowej w Warszawie.
– Picie herbaty, a raczej celebrowanie jej parzenia i spożywania jest ważnym elementem zrozumienia obyczajów azjatyckich – wyjaśnia Dominika Janus.
 
Dlaczego uścisk dłoni powinien trwać nie dłużej niż 10 sekund? Czym są karty wizytowe i dlaczego pełnią tak ważną rolę w relacjach z partnerami z Chin?
O istotnych komponentach kultury chińskiej oraz etykiecie biznesowej opowie Piotr Karpiński, sinolog i właściciel firmy specjalizujący się w wyjazdach do krajów azjatyckich, podczas wykładu „Savoir Vivre. Jak pozyskać a nie zrazić sobie chińskich partnerów”.

wstęp wolny

Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej
ul. Chodakowskiej 19/31