18 SPOTKAŃ PRZY STOLE to kulinarna podróż po hiszpańskiej Galicji, krainie owoców morza i folkowej muzyki o celtyckich korzeniach. Zrealizowany na ulicach i we wnętrzach magicznego Santiago de Compostela z plejadą hiszpańskich aktorów, m.in. Luisem Tosarem (Nawet deszcz, Poniedziałki w słońcu), Cristiną Brondo (Smak życia) oraz Sergio Peris-Menchetą (Rodzina Borgiów), łączy w jedną kilka historii o życiu, miłości i… jedzeniu.
Punktem wyjścia projektu był scenariusz stworzony przez reżysera – Jorge Coirę – we współpracy
z Araceli Gondą i Diego Ameixeiras, ale zamiarem twórców od początku były improwizacje na
bazie tekstu. Film nakręcono w 9 dni, podczas których 25 aktorów odgrywało sceny ze
scenariusza. Rezultatem było 90 godzin kontrolowanej improwizacji, opartej głównie na
dialogach, z których sam reżyser zmontował finalną wersję obrazu. Kontrukcją przypominające
filmy Roberta Altmana 18 SPOTKAŃ PRZY STOLE znanym i ogranym sytuacjom dodaje świeżości,
a jedzenie przygotowywane w różnych sceneriach jest tu jedynie pretekstem do prezentacji
ludzkich emocji, które na ekranie wypadają niezwykle naturalnie i szczerze.
Całości dopełniają wspaniał zdjęcia Branda Ferro ukazujące skompane w słońcu Santiago de
Compostela oraz bardzo dobra ścieżka dźwiękowa autorstwa galisyjczyka Piti Sanza,
w wykonaniu Luisa Tosara.
Pokazywany premierowo w ramach 13. edycji Tygodnia Kina Hiszpańskiego film wzbudził
niemało emocji, a pokazy odbyły się przy pełnych salach.