Spotkanie poświęcone kulturze argentyńskiej, towarzyszące międzypokoleniowym warsztatom tanga.
Sylwia Rubin-Krukowska i Cristian Rubin opowiedzą o zwyczajach argentyńskich związanych z tańczeniem tanga oraz kulturze picia yerba mate w Argentynie. Tango to typowy taniec Argentyny i Urugwaju. Jego początki sięgają końca XIX wieku. Jest fuzją różnych rytmów przywiezionych z Europy przez emigrantów i zaadoptowanych do warunków lokalnych i kreolskich. Rodzi się na przedmieściach Buenos Aires. Z czasem dociera do centrum miasta, na salony, a na początku XX wieku wyrusza w podróż dookoła świata.
W roku 1913 tango dociera do Polski. Na początku ma charakter argentyńsko-urugwajski. Z czasem nabiera wyrazistego, polskiego stylu melodycznego. Złota epoka polskiego tanga to dwudziestolecie międzywojenne.
W Śródmieściu znajdowało się wiele miejsc, gdzie tańczono i słuchano tanga, w tym legendarna restauracja Adria czy teatr Qui Pro Quo.

Yerba mate to argentyński napój, który pije się przy użyciu specjalnego naczynka (tykwa) i rurki (bombilla). W Argentynie piją ją starsi i młodsi, a termos z ciepłą wodą i tykwa to nierozłączny ekwipunek każdego Argentyńczyka. Mate to część argentyńskiej tradycji, zaproszenie do rozmowy, do bycia razem. Można ją pić na zimno, na ciepło, na słodko, z kawałkiem skórki pomarańczy czy aromatyczną miętą.
Spotkanie to także okazja, by nauczyć się zaparzać yerba mate oraz podawać ją w tradycyjnym argentyńskim stylu.

Spotkanie poprzedzą warsztaty tanga na poziomie początkującym:
10:00 tango dla dzieci (7-11 lat) – warsztaty
11:15 tango dla młodzieży (od 12 lat) i dorosłych – warsztaty

Ze względu na ograniczoną ilość miejsca – w każdych warsztatach może wziąć udział do 10 par, obowiązują zapisy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

YERBACIARNIA TERERE
ul. Bartoszewicza 11

www.polskietango.pl