Afryka kusi swoją kulturą, muzyką, tańcem no i oczywiście filmami, ale to kuchnia należy do najbardziej zmysłowych dóbr kultury afrykańskiej. Dla każdego smakosza, mistrza kuchni we własnym domu, bloggera oraz człowieka ciekawego świata, stworzyliśmy wraz z Cafe Baobab warsztaty kulinarne. W związku z tym, że tegoroczny festiwal AfryKamera koncentruje się na Senegalu, warsztaty poprowadzi doświadczony kucharz pochodzący z tego kraju. Zachęcamy do szybkiego zapisywania się na warsztaty, gdyż ilość miejsc jest bardzo ograniczona.
i
W trakcie warsztatów kulinarnych uczestnicy nie tylko nauczą się przyrządzać potrawy, dowiedzą się także czym charakteryzuje się kuchnia senegalska oraz nauczą się kucharskich sztuczek, o których nie mam możliwości przeczytać w książkach kucharskich. A co najważniejsze, na koniec spotkania będą mogli zjeść przygotowane własnoręcznie potrawy.
W programie:
- Boulettes de poisson - smażone kuleczki z ryby z pietruszką
- Mafe yap - aromatyczny sos arachidowy z wołowiną i kuskusem
Kuchnia senegalska wyróżnia się dużą różnorodnością i łączy wiele tradycji kulinarnych (afrykańską, europejską i azjatycką). Jej podstawą są świeże ryby i owoce morza, choć sami mieszkańcy Senegalu wyjątkowo cenią sobie również potrawy z mięsa czerwonego i drobiu. Nieodzownym składnikiem senegalskiego menu jest kuskus, sos pomidorowy, cytryna i bagietka, które łączą się z lokalnymi, aromatycznymi przyprawami. Uzupełnieniem posiłków w Senegalu są soki z owoców tropikalnych i bogaty wybór miejscowych piw. Wszystko to tworzy kolorową, egzotycznie pachnącą i wyśmienicie smakującą kompozycję, którą w pigułce poznamy podczas warsztatów.
Cena warsztatu: 50zł
Ilość miejsc na warsztacie: 10
Warsztat prowadzi: Cafe Baobab www.cafebaobab.pl
Zapisy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Termin zapisów: do 5 kwietnia
Konto: Fundacja Filmgramm 71 1030 0019 0109 8530 0031 2155
Tytułem: Zapisy kuchni Klub Kosmos Kosmos
ul. Koszykowa 55