Warsztat z tradycyjnej kuchni żydowskiej, z opowieściami o żydowskim domu, tradycjach i kabale oraz wspólne biesiadowanie przy koszernym winie. Smaki i zapachy kuchni żydowskiej przenoszą nas do świata, który ma już prawie 4000 lat. Wystarczy puścić wodze fantazji, a aromaty cynamonu, pomarańczy, miodu i kardamonu przeniosą nas na bazary starożytnego wschodu, aby rozpocząć kulinarną podróż od Ziemi Obiecanej przez Babilon, antyczną Grecję i Rzym, arabską Alhambrę, średniowieczne Niemcy, Polskę, by zanieść nas w każdy zakątek świata, gdzie rozproszona żydowska społeczność zawędrowała w poszukiwaniu swojego nowego domu.

Najbardziej wyraźnym podziałem, jakiego można dokonać ze względu na smak i składniki, jest podział na kuchnię Żydów aszkenazyjskich – północnoeuropejskich, których kultura rozwijała się w średniowiecznych Niemczech (heb. Aszkenazy – Niemcy), i kuchnię żydów sefardyjskich - południowoeuropejskich i północnoafrykańskich, którzy swoją tradycję rozwijali w średniowiecznej muzułmańskiej Hiszpanii (heb. Sefard – Hiszpania).

Na kuchnię aszkenazyjską składają się dania charakterystyczne dla całej Północnej Europy – ciężkie strawy, mięsa, kasze, gęste sosy, mocny smak cebuli i czosnku, ale przełamane nutą melancholii i tęsknoty za krajem mlekiem i miodem płynącym, za słońcem i radością. Dlatego ciężkie sosy rozsłodzone są rodzynkami, a marchwiowy cymes wabi aromatem cynamonu. W Polsce jako 'kuchnia żydowska' znane są właśnie aszkenazyjskie dania.

Zamiarem niniejszych warsztatów jest zaprezentowanie starannie wyselekcjonowanych prawdziwych żydowskich przysmaków. Aby pełniej zrozumieć skąd się wzięły, prowadząca – Malka Kafka wprowadzi uczestników warsztatów w nieco tajemniczy i egzotyczny świat żydowskiej tradycji, kabały i religii.

Koszt: 195 zł.
Liczba miejsc ograniczona.

Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego

ul. Freta 14 lok.2

Kontakt:
tel.: 608028124
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..