Toskańska kuchnia, przepisy kulinarne, a także zwyczaje i ciekawostki z Italii oraz z życia Polonii we Włoszech to tematy spotkania z Aleksandrą Seghi - Polką mieszkająca od lat w Toskanii, blogerką, radiowcem i autorką książek poświęconych włoskiej kuchni, zdrowej żywności oraz Toskanii. Aleksandra Seghi opowie o swojej najnowszej książce zatytułowanej 'Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem'. Publikacja zawiera około 50 przepisów kulinarnych i jest bogato ilustrowana smakowitymi zdjęciami opisywanych potraw. Przepisy i fotografie są tłem dla różnorodnych opowieści o smakach, zapachach i kolorach jednego z najbardziej barwnych regionów Europy i codzienności, w której kuchnia jest miejscem centralnym, a produkty spożywcze godne są licznych muzeów i specjalnych świąt.
Aleksandra Seghi opisuje też życie Polaków w Toskanii, surowe egzaminy, jakim poddawane są przez włoskie mammy ich przyszłe synowe i specyficzną toskańską gadatliwość. Czytelnicy mogą poznać także różnice w obchodzeniu ważnych świąt przez Włochów i Polaków oraz najciekawsze miejsca Toskanii i związane z nimi anegdoty.
Księgarnia Matras (CH Arkadia)
al. Jana Pawła II 82