Warsztat z tradycyjnej kuchni nepalskiej, z informacjami o produktach i składnikach, kulturze, tradycjach kuchennych oraz wspólne biesiadowanie przy himalajskich przysmakach oraz nepalskiej muzyce i zdjęciach nie tylko ośmiotysięczników. Oprócz tego Sujan opowie Państwu o specyfice kuchni w wysokich partiach Himalajów (m.in.: o tym, co jedzą trekkerzy). Warsztat będzie tłumaczony na język polski.

Ponadto: nauka rozpoznawania dobrego ryżu, jedzenia rękoma i informacje o miejscach z dostępną ofertą przypraw i potraw nepalskich.

Kuchnia nepalska jest nierozerwalnie związana z kulturą tego kraju, zróżnicowana w zależności od regionu, pochodzenia etnicznego (przynależności do kasty) czy strefy klimatycznej. Nepal bowiem to nie tylko Himalaje i góry, ale także nizinne egzotyczne tereny Teraju. W kuchni nepalskiej pojawiają się wpływy indyjskie i tybetańskie. Bez względu na warunki kulturowe czy geograficzne kuchnia nepalska jest dość prosta i opiera się na świeżych poddanych termicznej obróbce (gotowaniu, smażeniu lub pieczeniu) składnikach. Przeważają w niej potrawy wegetariańskie, choć w zależności od regionu czy obchodzonego właśnie święta jada się także mięso (głównie drób i baraninę). W Nepalu nie jada się w ogóle wołowiny (z powodów religijnych i kulturowych).

Narodową potrawą jest w Nepalu DAL BHAT. Jest to gotowany ryż (bhat) z zupą z soczewicy (lub innych warzyw strączkowych, dal) oraz mieszanką duszonych warzyw (curry) , niekiedy również z dodatkiem pikantnych warzyw marynowanych (picles). W tradycyjnej rodzinie nepalskiej dal bhat spożywany jest dwa razy dziennie: pierwszy raz około 10:30-11:00 i drugi zaraz po zachodzie słońca. Typowa dla Nepalu jest także słodka, mleczna herbata tzw.: masala (lub Nepali) tea. Nepalczycy nie są łakomczuchami, jedzenie traktują jako paliwo dla organizmu. Nie ma tam ludzi otyłych. Między posiłkami jada się lekkie przekąski np. owoce, płaski chleb (typu pita). Jednym słowem kuchnia nepalska jest bardzo zdrowa!

Na wsiach nepalskich wciąż je się prawą ręką, choć w miejskich restauracjach goście posługują się sztućcami. W Nepalu uważa się, iż metalowe łyżki psują smak żywności i powodują, że człowiek traci na wadze. Żywność może być serwowana w thaali, swoistej tacy podzielonej na kilka mniejszych wnęk rozdzielających poszczególne elementy posiłku.

Termin:
3 czerwca 2012
godzina: 11.00 – 15.00

Przyjmiemy tylko 12 osób !!!!

Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1779

Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
www.alcha.pl

tel: 608 028 124
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.