Długa i bogata historia Grecji przyczyniła się do nawyków żywieniowych Greków. Typowo dla śródziemnomorskiego regionu kuchnia grecka zawiera wiele rodzajów mezes (małych porcji różnych przystawek). Typowym daniem jest, np. spanakopita (ciasto szpinakowe), faszerowana mątwa oraz baklava. Uczestnicy warsztatów przygotują hummous, moussakę, bakławę.
Morze Śródziemnomorskie jest granatowym sercem, wokół którego jest wiele różnych cywilizacji, rozwijających się przez tysiące lat. Dlatego bardzo trudno jest mówić w uproszczony sposób o 'śródziemnomorskiej kuchni'. Pozornie jest wielka różnica między greckim Gyrosem, egipskim Ful (śniadaniowe potrawa fasolowa), włoską pizzą a hiszpańską paella. Istnieją jednak dwa bardzo wyraźne podobieństwa dla wszystkich tych potraw: silny nacisk kładzie się na najlepsze i najświeższe składniki, i na głęboką miłość do morza, która jest niejako źródłem życia i inspiracji dla każdego mieszkańca tego regionu.

Kuchnia śródziemnomorska jest znana na całym świecie. Napisano o niej wiele książek, a także kręcono filmy. W jej skład wchodzą, m.in. kuchnie: włoska, francuska, marokańska, grecka. Bazuje na rybach morskich, owocach morza, wysokiej jakości oliwie z oliwek, makaronach, świeżych warzywach – nierzadko w postaci sałatek. Jest różnorodna, smaczna i zdrowa, a do jej przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników.

Osoba prowadząca: Roberto Galea.

Cena: 180 zł.

Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego

ul. Freta 14 lok. 2

Kontakt:
tel.: 608028124
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..