Leżące na północno-wschodniej części kontynentu afrykańskiego Maroko jest wielokulturowym tyglem kilku kultur: arabskiej i europejskiej. Faktem jest, że Francuzi kolonizowali ten kraj przez ponad 40 lat, co miało silny wpływ na to, co jada się tam do dnia dzisiejszego. Typowe marokańskie jedzenie zawiera kuskus, Merguez kiełbaskę i ryżowy pudding. Uczestnicy warsztatów przygotują: sałatkę z pomarańczy, tagine i ciasteczka migdałowe. Morze Śródziemnomorskie jest granatowym sercem, wokół którego jest wiele różnych cywilizacji, rozwijających się przez tysiące lat. Dlatego bardzo trudno jest mówić w uproszczony sposób o 'śródziemnomorskiej kuchni'. Pozornie jest wielka różnica między greckim Gyrosem, egipskim Ful (śniadaniowa potrawa fasolowa), włoską pizzą a hiszpańską paella. Istnieją jednak dwa bardzo wyraźne podobieństwa dla wszystkich tych potraw: silny nacisk kładzie się na najlepsze i najświeższe składniki i na głęboką miłość do morza, która jest niejako źródłem życia i inspiracji dla każdego mieszkańca tego regionu.
Kuchnia śródziemnomorska jest znana na całym świecie. Napisano o niej wiele książek, a także kręcono filmy. Narodziła się w basenie Morza Śródziemnego. W jej skład wchodzą, m.in. kuchnie: włoska, francuska, marokańska, grecka. Bazuje na rybach morskich, owocach morza, wysokiej jakości oliwie z oliwek, makaronach, świeżych warzywach – nierzadko w postaci sałatek. Jest różnorodna, smaczna i zdrowa, a do jej przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników. Słoneczny klimat tej kuchni zaczaruje każdego smakosza oraz zainspiruje do spotkań przy wspólnym stole z rodziną lub przyjaciółmi.
Osoba prowadząca: Roberto Galea.
Cena: 180 zł.
Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
Kontakt:
tel.: 608028124
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..