W kuchni włoskiej używa się przede wszystkim makaronów w najróżniejszych postaciach – spaghetti, tagiatelle, papardelle, penne; pomidory, aromatyczne zioła takie jak oregano czy tymianek, parmezan, oliwę z oliwek. Tradycyjne włoskie danie składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Uczestnicy warsztatów podążą za tą tradycją i przyrządzą bruschettę, risotto oraz tiramisu.
Morze Śródziemnomorskie jest granatowym sercem, wokół którego jest wiele różnych cywilizacji, rozwijających się przez tysiące lat. Dlatego bardzo trudno jest mówić w uproszczony sposób o 'śródziemnomorskiej kuchni'. Pozornie, jest wielka różnica między greckim Gyrosem, egipskim Ful (śniadaniowa potrawa fasolowa), włoską pizzą a hiszpańską paella.

Kuchnia śródziemnomorska jest znana na całym świecie. Napisano o niej wiele książek, a także kręcono filmy. Narodziła się w basenie Morza Śródziemnego. W jej skład wchodzą, m.in. kuchnie włoska, francuska, marokańska, grecka. Bazuje na rybach morskich, owocach morza, wysokiej jakości oliwie z oliwek, makaronach, świeżych warzywach – nierzadko w postaci sałatek. Jest różnorodna, smaczna i zdrowa, a do jej przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników.

Cena: 180 zł.

Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok. 2

Kontakt:
tel.: 608028124
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..