Francja jest być może najbardziej znana z jej win i serów, ale jest również uważana za miejsce narodzin 'Haute cuisine'. Francuskie jedzenie uważane jest za doskonałe. Jego tradycja sięga już setek lat. Typowe dania to Bouillabaisse soup (zupa rybna z Marsylii), foie gras i croissant. Uczestnicy warsztatów przygotują: soupe à l’oignon (zupa cebulowa), quiche Lorraine (tarta lotaryńska), trufle czekoladowe.
Morze Śródziemnomorskie jest granatowym sercem, wokół którego jest wiele różnych cywilizacji, rozwijających się przez tysiące lat. Dlatego bardzo trudno jest mówić w uproszczony sposób o 'Śródziemnomorskiej kuchni'. Pozornie jest wielka różnica między greckim Gyrosem, egipskim Ful (śniadaniowe potrawa fasolowa), włoską pizzą a hiszpańską paella. Istnieją jednak dwa bardzo wyraźne podobieństwa dla wszystkich tych potraw: silny nacisk kładzie się na najlepsze i najświeższe składniki i na głęboką miłość do morza, która jest niejako źródłem życia i inspiracji dla każdego mieszkańca tego regionu.
W skład kuchni śródziemnomorskiej wchodzą, m. in. kuchnie: włoska, francuska, marokańska, grecka. Bazuje na rybach morskich, owocach morza, wysokiej jakości oliwie z oliwek, makaronach, świeżych warzywach – nierzadko w postaci sałatek. Jest różnorodna, smaczna i zdrowa, a do jej przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników.
Prowadzący warsztaty: Roberto Galea.
Cena: 180 zł.
Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
Kontakt:
tel.: 608028124
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..