Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego zaprasza do zanurzenia się przy czarce herbaty w przestrzeń wielowiekowej tradycji, ciszy, medytacji i wyciszenia. Warsztat będzie okazją do 'kosztowania', a nie tylko 'picia' herbaty. Herbata chińska ma 5000 lat i rozwija się wraz z całą kulturą na różnych poziomach. Jest prosta, zwykła, codzienna i jest też sztuką – głębokim, indywidualnym przeżyciem. Chińczycy rozróżniają he cha – picie herbaty i pin cha – jej kosztowanie.

'Pijemy' herbatę, chcąc zaspokoić pragnienie lub skorzystać z jej zdrowotnych właściwości. 'Kosztowanie' herbaty jest czymś więcej: to poznawanie jej we wszystkich przemianach – podziwianie suchych listków, koloru, smaku i aromatu naparu, a na zakończenie – wyparzonych, wilgotnych liści.

Podczas warsztatu będzie można poznać trzy gatunki najwyższej jakości herbat chińskich i tajwańskich, reprezentujące trzy najciekawsze z tak zwanych 'Sześciu Wielkich Rodzajów':
- herbaty zielone – najstarsze i najpopularniejsze w Chinach, delikatne i świeże, bogate w witaminę C i antyoksydanty,
- herbaty turkusowe – zwane też wulongami, częściowo fermentowane, najpopularniejsze w Chinach południowo-wschodnich,
- herbatę Pu’er – wyjątkową herbatę 'postfermentowaną', do niedawna zaliczaną przez Chińczyków do herbat czarnych (w Polsce do czerwonych), obniżającą ciśnienie i korzystnie wpływającą na przemianę materii.

Uczestnicy poznają również zarys historii herbaty chińskiej i sposób jej klasyfikacji oraz chińskie naczynia herbaciane. Nauczą się parzyć i kosztować wybrane herbaty metodą gongfu cha – 'herbaty pracochłonnej', pochodzącą z południowo-wschodnich Chin.

Prowadząca: Anna Włodarczyk, sinolog, współtwórczyni Morza Herbaty.

Cena: 170 zł.

Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego

ul. Freta 14 lok.2

Kontakt:
tel: 608028124
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..