Warsztat z tradycyjnej kuchni nepalskiej, z informacjami o produktach i składnikach, kulturze, tradycjach kuchennych oraz wspólne biesiadowanie przy himalajskich przysmakach oraz nepalskiej muzyce i zdjęciach nie tylko ośmiotysięczników. Oprócz tego prowadzący warsztat Sujan Pandey, Nepalczyk mieszkający w Warszawie, przewodnik himalajski, opowie o specyfice kuchni w wysokich partiach Himalajów (m. in.: o tym, co jedzą trekkerzy). Ponadto: nauka rozpoznawania dobrego ryżu, jedzenia rękoma i informacje o miejscach z dostępną ofertą przypraw i potraw nepalskich. Kuchnia nepalska jest nierozerwalnie związana z kulturą tego kraju, zróżnicowana w zależności od regionu, pochodzenia etnicznego (przynależności do kasty) czy strefy klimatycznej. Nepal bowiem to nie tylko Himalaje i góry, ale także nizinne egzotyczne tereny Teraju. W kuchni nepalskiej pojawiają się wpływy indyjskie i tybetańskie. Bez względu na warunki kulturowe czy geograficzne kuchnia nepalska jest dość prosta i opiera się na świeżych, poddanych termicznej obróbce (gotowaniu, smażeniu lub pieczeniu), składnikach. Przeważają w niej potrawy wegetariańskie, choć w zależności od regionu czy obchodzonego właśnie święta jada się także mięso (głównie drób i baraninę). W Nepalu nie jada się w ogóle wołowiny (z powodów religijnych i kulturowych).
Tajniki kuchni w Nepalu przekazywane są przez matki ich córkom z pokolenia na pokolenie. Dziewczynki dość wcześnie zaczynają towarzyszyć mamom w przygotowywaniu potraw dla całej rodziny. Do przyrządzania nepalskich potraw używa się wyrazistych przypraw i dodatków – także z powodów zdrowotnych (np. wiele składników ma działanie antybakteryjne, co w tej strefie klimatycznej i przy braku lodówek lub prądu ma niebagatelne znaczenie). Do gotowania nie jest konieczne używanie skomplikowanych sprzętów gospodarstwa domowego – kuchnia jest tradycyjna i w zasadzie nie zmieniła się od stuleci. W miastach kuchnia jest co prawda wyposażona w lodówkę, kuchenkę itp., ale na wsiach w wielu domach wciąż gotuje się na palenisku.
Choć wiele przypraw i składników kuchni nepalskiej można kupić w polskich sklepach, to jest wśród nich kilka specyficznych np. olej musztardowy, który jest najpopularniejszym tłuszczem dodawanym do potraw smażonych czy duszonych (w Polsce mało znany, a bardzo zdrowy). Mieszanki przypraw zwane masalami dodawane do potraw nadają im niepowtarzalny smak. Bardzo popularne i często używane są imbir, czosnek, cebula, a bazą wielu potraw jest ryż.
Narodową potrawą jest w Nepalu dal bhat. Jest to gotowany ryż (bhat) z zupą z soczewicy (lub innych warzyw strączkowych, dal) oraz mieszanką duszonych warzyw (curry) , niekiedy również z dodatkiem pikantnych warzyw marynowanych (picles). W tradycyjnej rodzinie nepalskiej dal bhat spożywany jest dwa razy dziennie: pierwszy raz około 10:30-11:00 i drugi zaraz po zachodzie słońca. Typowa dla Nepalu jest także słodka, mleczna herbata tzw. masala (lub Nepali) tea. Nepalczycy nie są łakomczuchami, jedzenie traktują jako paliwo dla organizmu. Nie ma tam ludzi otyłych. Między posiłkami jada się lekkie przekąski, np. owoce, płaski chleb (typu pita).
Na wsiach nepalskich wciąż je się prawą ręką, choć w miejskich restauracjach goście posługują się sztućcami. W Nepalu uważa się, iż metalowe łyżki psują smak żywności i powodują, że człowiek traci na wadze. Żywność może być serwowana w thaali, swoistej tacy podzielonej na kilka mniejszych wnęk rozdzielających poszczególne elementy posiłku.
Koszt: 160 złotych.
Warsztat będzie tłumaczony na język polski.
Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
Zgłoszenia:
tel. 608 028 124
mail. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..