Rodzinne warsztaty poświęcone kulturowemu znaczeniu różnych rodzajów pieczywa. Na deser degustacja tradycyjnej żydowskiej potrawy. Uczestnicy warsztatów z okazji święta Pesach poznają odpowiedzi na pytania:
- Dlaczego Święto Pesach zwane jest również świętem Przaśników?
- Co to jest seder?
- Co jadł Jezus Chrystus podczas Ostatniej Wieczerzy?
- Dlaczego podczas Świętej Komunii katolicy spożywają hostię?
- Z jakiego języka pochodzi słowo chała?
- Dlaczego mówimy, że bez pracy nie ma kołaczy?
- Czy można zrobić chleb z bananów?

Na końcu wspólnie przygotują i skosztują charoset, czyli tradycyjną słodką potrawę spożywaną w święto Pesach podczas wieczoru sederowego.

Ilość miejść ograniczona.

Bilety:
  • dzieci: 5 zł
  • dorośli: 10 zł

Zapisy:
Muzeum Etnograficzne w Warszawie
ul. Kredytowa 1

Kontakt:
Dorota Jarecka (Dział Naukowo-Oświatowy Muzeum Etnograficznego)
tel. 22 6965380
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.jewishmuseum.org.pl
www.pme.waw.pl