- Dlaczego Święto Pesach zwane jest również świętem Przaśników?
- Co to jest seder?
- Co jadł Jezus Chrystus podczas Ostatniej Wieczerzy?
- Dlaczego podczas Świętej Komunii katolicy spożywają hostię?
- Z jakiego języka pochodzi słowo chała?
- Dlaczego mówimy, że bez pracy nie ma kołaczy?
- Czy można zrobić chleb z bananów?
Na końcu wspólnie przygotują i skosztują charoset, czyli tradycyjną słodką potrawę spożywaną w święto Pesach podczas wieczoru sederowego.
Ilość miejść ograniczona.
Bilety:
- dzieci: 5 zł
- dorośli: 10 zł
Zapisy:
Muzeum Etnograficzne w Warszawie
ul. Kredytowa 1
Kontakt:
Dorota Jarecka (Dział Naukowo-Oświatowy Muzeum Etnograficznego)
tel. 22 6965380
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.jewishmuseum.org.pl
www.pme.waw.pl