"Na przykładzie tych oryginalnych, często zaskakujących specjałów zjadanych w poszczególnych regionach świata chcemy ukazać jak różne są ludzkie przyzwyczajenia i nawyki żywieniowe; jak największe przysmaki mogą budzić obrzydzenie; jak wiele można powiedzieć o środowisku, kulturze, historii i współczesności przez pryzmat tak codziennej czynności, jaką jest jedzenie.
Planując naszą podróż korzystaliśmy z polskich i anglojęzycznych książek, bibliotek internetowych oraz informacji zebranych przez naszych zagranicznych współpracowników. Są nimi mieszkańcy Ukrainy, Kazachstanu, Chin, Filipin, Malezji, Tajlandii, Indonezji. Zaprowadzili nas w miejsca niedostępne dla turystów oraz zdradzili tajemnice miejscowej kuchni.
Nasza podróż trwała 5 miesięcy. Odbyliśmy ją głównie drogą lądową. Wielokrotnie kożystaliśmy z gościnności członków Hospitality Club - organizacji zrzeszającej ludzi na całym świecie, oferujących darmowe noclegi.
Nasze artykuły publikowane są w miesięcznikach "Poznaj Świat" oraz "Extremium".
Prowadzimy także blog: www.taboocuisine.blogspot.com"
Autorzy projektu:
Maciej Moszczyński - kucharz, operator
Karol Słowik - fotograf
Czas trwania filmu: 130 min (z krótką przerwą)
(źródło: Jadłodajnia Filozoficzna)
Jadłodajnia Filozoficzna
ul. Dobra 33/35
tel. 501 040 855
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.