"Chrzęszczące w zębach karaluchy, wędzone nietoperze, potrawka z bawolich penisów, to tylko nieliczne potrawy których udało nam się spróbować..."

"Na przykładzie tych oryginalnych, często zaskakujących specjałów zjadanych w poszczególnych regionach świata chcemy ukazać jak różne są ludzkie przyzwyczajenia i nawyki żywieniowe; jak największe przysmaki mogą budzić obrzydzenie; jak wiele można powiedzieć o środowisku, kulturze, historii i współczesności przez pryzmat tak codziennej czynności, jaką jest jedzenie.

Planując naszą podróż korzystaliśmy z polskich i anglojęzycznych książek, bibliotek internetowych oraz informacji zebranych przez naszych zagranicznych współpracowników. Są nimi mieszkańcy Ukrainy, Kazachstanu, Chin, Filipin, Malezji, Tajlandii, Indonezji. Zaprowadzili nas w miejsca niedostępne dla turystów oraz zdradzili tajemnice miejscowej kuchni.

Nasza podróż trwała 5 miesięcy. Odbyliśmy ją głównie drogą lądową. Wielokrotnie kożystaliśmy z gościnności członków Hospitality Club - organizacji zrzeszającej ludzi na całym świecie, oferujących darmowe noclegi.

Nasze artykuły publikowane są w miesięcznikach "Poznaj Świat" oraz "Extremium".

Prowadzimy także blog: www.taboocuisine.blogspot.com"

Autorzy projektu:

Maciej Moszczyński - kucharz, operator

Karol Słowik - fotograf

Czas trwania filmu: 130 min (z krótką przerwą)

(źródło: Jadłodajnia Filozoficzna)

Jadłodajnia Filozoficzna

ul. Dobra 33/35

tel. 501 040 855

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.filozoficzna.art.pl