W Bułgarskim Instytucie Kultury odbędzie się wieczór poświecony bułgarskiemu świętu wina - Św. TRIFON ZAREZAN.
Dzień Świętego Trifona zwanego Zarezan jest świętem wina, hodowców winorośli i winiarzy, a jego korzenie sięgają najprawdopodobniej starożytnych uroczystości ku czci Dionizosa - Dionizji. Jest również obchodzony przez karczmarzy oraz wszystkich miłośników wina- czyli niemal przez cały naród bułgarski. Podstawowy obrządek tego dnia - podcinanie winorośli - przypomina nam o zbliżającej się wiośnie. Podcinanie wykonują głównie mężczyźni, właściciele winnic i stąd pochodzi nazwa "Zarezan" co oznacza podcinanie. Każdy hodowca odcinana kilka pędów z jednego lub trzech krzewów, wybranych za środka lub rogów winnicy i polewa miejsca odciętych gałązek winem. Przypomina w ten sposób winorośli, że jej głównym przeznaczeniem jest obdarowanie gospodarza dużą ilością dorodnych winogron na wino. Po obrzędzie podcinania mężczyźni posilają się przyniesionymi ze sobą potrawami, śpiewają, tańczą i się weselą.
Gościem Instytutu będzie Robert Makłowicz.
Odbędzie się pokaz jego programów telewizyjnych o Bułgarii jak również zostanie zaprezentowana książka "BAŁKAŃSKIE ZAPISKI KUCHENNE" autorstwa Iliany Puchalewej i Simeona Genewa.
"Bałkańskie zapiski kuchenne" jest to wydanie kulinarne z autentyczną kuchnią bałkańską Bałkany to geopolityczna przestrzeń na rozdrożu cywilizacji - krzyżują się tu szlaki handlowe, wielowiekowe wpływy kulturowe, ale także gusta i smaki z różnych zakątków Europy, Azji i Afryki. Na tym wyjątkowym gruncie do dziś kwitnie bogata w tradycje sztuka kulinarna, a jej owocem jest jedno z najciekawszych, najstarszych i najbardziej złożonych zjawisk kulinarnych Europy - kuchnia bałkańska.
Bułgarski Instytut Kultury
Al. Ujazdowskie 33/35
Źródło informacji: www.bikpolska.pl