W Menora InfoPunkcie rusza nowy cykl wydarzeń kulinarnych 'Spotkania wokół stołu'. W jego ramach odbywać się będą dyskusje, prezentacje oraz warsztaty poświęcone polsko-żydowskiej kulturze kulinarnej we współczesnej i historycznej odsłonie. Pomysłodawczynią i koordynatorką projektu jest Monika Kucia – kuratorka i dziennikarka kulturalna. Tematem przewodnim pierwszego spotkania będą żydowskie korzenie kuchni lubelskiej.
Będziemy poruszać się w obszarze jedzenia, tropów produktowych i opowieści rodzinnych. Będziemy rozmawiać, słuchać, oglądać, smakować, zgłębiać i poznawać tematykę związaną z żydowsko-polskim dziedzictwem i dyskutować o jego obecności we współczesnym świecie – mówi Monika Kucia pomysłodawczyni i koordynatorka projektu.
Na warsztatach poznacie i przećwiczycie co najmniej 4 przepisy na dania kuchni żydowskiej, dowiecie się, skąd wynikają tradycje danego święta żydowskiego, uzyskacie odpowiedzi na pytania dotyczące żydowskiego świata, które zawsze chcieliście zadać, ale nie mieliście kogo zapytać, spędzicie wspaniały czas z osobami pełnymi pasji, które tak jak Wy chcą wiedzieć więcej.
Wstęp:
Bilety dostępne w internetowym systemie sprzedaży oraz w kasach Muzeum POLIN.
Menora InfoPunkt
Plac Grzybowski 2
(wejście przez Charlotte Menora).