Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprasza na oddziałująca na wszystkie zmysły ucztę dla ciała i ducha. Spotkanie będzie okazją do przyjrzenia się przy wspólnym stole zapożyczeniom z kuchni żydowskiej w kuchni polskiej i polskim w żydowskiej oraz wpływom kuchni rosyjskiej, niemieckiej, austro-węgierskiej oraz bliskowschodniej na kuchnię Żydów aszkenazyjskich. Spotkanie przy wspólnym stole będzie okazją do przyjrzenia się wzajemnym zapożyczeniom kuchni polskiej i żydowskiej. Będzie można wysłuchać historii o chałce, karpiu i macy, a znane smaki odkryjemy na nowo. Przewodnikiem będzie literatura i rodzinne opowieści, a mistrzem ceremonii – Robert Makłowicz. Spotkanie przygotowały Monika Kucia i Maryla Musidłowska.
ROBERT MAKŁOWICZ
Dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. W latach 1998–2008 był gospodarzem cyklu reportaży Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Od 2008 prowadzi w TVP2 program telewizyjny Makłowicz w podróży. Dzięki jego kulinarnym podróżom, na polskich stołach zagościło wiele nieznanych wcześniej dań. Jego pasją jest popularyzowanie kuchni regionalnych opartych na tradycyjnych produktach. W swych wyprawach dociera do tych najodleglejszych zakątków globu, by odkryć przed widzami wszystkie sekrety sztuki kulinarnej.
MONIKA KUCIA
Absolwentka Wydziału Wiedzy o Teatrze w warszawskiej Akademii Teatralnej. Członkini rady programowej Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie/Gorzkie Żale. Inicjatorka i autorka cykli wydarzeń o charakterze edukacyjnym, m.in. Kuchnia Polska - Nowe Horyzonty w Domu Wódki w Warszawie i Spotkań wokół stołu w Menora InfoPunkcie. Projektantka wizyt studyjnych i podróży kulinarnych po Polsce m.in. dla Instytutu Adama Mickiewicza. Promotorka produktu regionalnego w kampaniach Trzy Znaki Smaku i Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina. Dziennikarka - autorka cyklicznych artykułów oraz innych materiałów o tematyce kulinarnej i kulturalnej w wielu dziennikach i magazynach.
MARYLA MUSIDŁOWSKA
Dziennikarka najchętniej zajmująca się tematyką kulinarną i wnętrzarską. Pracuje też jako stylistka, scenograf, autorka programów telewizyjnych i filmów dokumentalnych. Jako stylistka i dziennikarka pracowała m.in. dla Magazynu 'Gazety Wyborczej', 'Marie Claire', 'Elle', 'Pani', 'Twojego Stylu', 'Kuchni', 'Polska Gotuje' i dla 'Domu i Wnętrze', którego była redaktor naczelną. W Kuchni.tv pracowała jako scenograf i współautorka wielu programów. Prowadziła programy kulinarne: Mammaryla, Maryla al dente i Spiżarnia Maryli. Jako food stylist pracowała przy wielu kampaniach reklamowych.
Wstęp wolny!
Obowiązuje rezerwacja
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
ul. Mordechaja Anielewicza 6