Muzeum Żydów Polskich POLIN zaprasza na wieczerzę szabatową, rozgrzewającą ciało i duszę. Wieczory coraz dłuższe i chłodniejsze. Dobrze spędzać je w gorącej atmosferze, przy wspólnym stole wpatrując się w szabasowe świece słuchać opowiadań o nieznanym świecie Żydów.
Do kuchni zaprasza Malka Kafka, z którą przygotujecie świąteczne szabasowe dania:
Buchteln – tradycyjne słodkie bułeczki drożdżowe,
Zupa dyniowo-morelowa,
Gulasz ze grzybów leśnych podawany z kuglem,
Zimtsterne – migdałowe kruche ciasteczka,
Grzane wino szabasowe ze śliwowicą i bakaliami.
Na warsztatach, które potrwają 3-4 godziny:
poznacie i przećwiczycie co najmniej 4 przepisy na dania kuchni żydowskiej,
dowiecie się, skąd wynikają tradycje danego święta żydowskiego,
uzyskacie odpowiedzi na pytania dotyczące żydowskiego świata, które zawsze chcieliście zadać, ale nie mieliście kogo zapytać,
spędzicie wspaniały czas z osobami pełnymi pasji, które tak jak Wy chcą wiedzieć więcej.
Wstęp: 150 zł.
Menora InfoPunkt
(wejście przez Charlotte Menora)