Postanowiłem napisać kilka tekstów dotyczących jedzenia, a w szczególności produktów portugalskich.
Zauważyłem, że herbata jest w Polsce bardzo popularna. Polacy piją ją prawie codziennie, czasami więcej niż jedną filiżankę. Zaskoczył mnie jednak sposób jej przyrządzania, ponieważ jest on niewłaściwy i prowadzi do marnotrawstwa. Najpowszechniejszą metodą jest umieszczenie torebki w filiżance, ale nie na tym parzenie herbaty polega. Właściwa metoda polega na użyciu czarki, którą należy uprzednio podgrzać. Następnie umieszczamy w czarce 1-2 torebki herbaty, w zależności od tego jak mocny napój chcemy otrzymać, ale na nie dłużej niż 3-7 minut – w przeciwnym razie herbata będzie zbyt gorzka. Zauważyłem także, że Polacy lubią różne rodzaje herbat, co jest dla mnie rzeczą dość ciekawą. Czasami dodaje się do herbaty sok. Ma to miejsce zarówno w przypadku napojów, jak i jedzenia. Zupełną nowością jest dla mnie dodawanie soku do piwa. Wielu ludzi dodaje także sosy do pizzy... Jeśli chodzi o herbatę, mimo że nade wszystko preferuję jej czysty smak, muszę przyznać, że herbata z sokiem to ciekawa alternatywa.
Portugalczycy jako pierwsi sprowadzili herbatę do Europy i mają najstarszą tradycję picia herbaty na całym kontynencie. Wiadomo, że herbata jest niezwykle popularna w Anglii, a nawet jest częścią angielskiej kultury. Dotyczy to także kilku innych rzeczy, które pochodzą z Portugalii. Wino Porto jest także bardzo popularne w Anglii i jak wiadomo produkowane w Portugalii. Tradycja picia herbaty rozpoczęła się, kiedy angielski król Karol II poślubił królową Katarzynę, młodą portugalską księżniczkę. Będąc członkinią portugalskiej rodziny królewskiej pijała ona herbatę przywiezioną z Chin w czasach Imperium. Nawet obecnie jedyna plantacja herbaty w Europie znajduje się na portugalskim archipelagu wysp pod nazwą Azory. Sadzonki te zostały sprowadzone setki lat temu z Chin.
Kolejnym popularnym napojem w Polsce jest kawa. Większość ludzi pije kawę prawie każdego dnia, podobnie jak herbatę. Picie kawy stanowi w Portugalii jedną z najstarszych tradycji, która pochodzi z czasów Imperium Portugalskiego w Afryce i Ameryce Południowej. Od tamtego czasu Portugalczycy nauczyli się wybierać najlepsze ziarna i idealnie je prażyć. W rzeczywistości niewiele krajów, oprócz Włoch, może w tej dziedzinie wyprzedzić Portugalię. Spotkałem w Polsce wiele osób, które odwiedziły Portugalię i nie mogły się nadziwić, że tamtejsza kawa jest tak dobra i tania. Właśnie tak, tania. Ponieważ kawa nie jest drogim napojem. Sprzedawana jest drogo, aby dodać jej elegancji i prestiżu...ale jest to nieuczciwe! Kawa jest napojem demokratycznym i każdy powinien mieć dostęp do najlepszej kawy za rozsądne pieniądze. Dziesięć złotych za latte to żart. Włosi produkują najlepsze ekspresy do kawy, szczególnie do espresso, ale moim zdaniem dla Polaków najlepszym rozwiązaniem byłby włoski ekspres do kawy i portugalska kawa... Dlaczego? To proste i oczywiste. Wokół kawy jest wiele złego marketingu, który karmi Polaków nieprawdziwymi informacjami. Wielu ludzi twierdzi, że najłagodniejszą kawą o lepszej jakości jest kawa z ziaren Arabiki. Nie jest to jednak tak proste. Którą Arabikę wybrać? Istnieje tysiące rodzajów ziaren Arabiki!!! Nawet sieci fast foodów oferują kawę z 100% Arabiki, ale może to być Arabika najgorszej jakości. Poprzez ten sam marketing wmawia się ludziom, że ziarna typu Robusta mają niższą jakość, a kawa zrobiona z nich nie jest aż tak dobra i zbyt gorzka. Są to takie bzdury, że bierze mnie śmiech! Problem w tym, że jeśli ludzie nie mają wiedzy na jakiś temat, na ogół dają wiarę temu, co napisane jest w kolorowych pismach. Po raz kolejny, zależy to od rodzaju ziaren Robusty i skąd one pochodzą: z której części Afryki lub Azji. Za każdym razem, kiedy serwuję Polakom portugalską kawę efekt jest ten sam – uważają, że jest ona nadzwyczajna. W domu pijam portugalską kawę zrobioną we włoskim ekspresie do kawy. Dlaczego więc portugalska kawa tak bardzo Polakom smakuje? Zauważyłam, że Polacy lubią łagodne/delikatne smaki. Nie ma się więc co dziwić, że najbardziej smakuje im kawa portugalska, o idealnej harmonii, wspaniałym kremowym i wyraźnym smaku, ale nie gorzka. Można ją np. znaleźć w niektórych sklepach internetowych, takich jak go-fusion.pl lub w sklepach Kuchnie Świata. Sekret portugalskiej kawy jest prosty. W kawie nie powinien znajdować się tylko jeden rodzaj ziaren, ale kilka. Nawet lepiej, jeśli zmiesza się Robustę z Arabiką! Liczą się proporcje mieszanki, a najlepsze kawy na świecie mają przynajmniej po trzy rodzaje ziaren. Smak kawy bez zawartości Robusty będzie zawsze mniej kremowy. Sama Arabika będzie zbyt kwaśna. Idealna harmonia łączy oba gatunki. Na sam koniec pozostałą część sekretu stanowi sposób prażenia. Niektórzy wolą ją bardziej wyprażoną, inni mniej. Jest to sekret najlepszych producentów kawy. Spróbujcie portugalskiej kawy – naprawdę was zaskoczy. Będzie to pozytywne zaskoczenie i zmieni wiele waszych poglądów na temat kawy. Jeśli jesteście smakoszami kawy, to coś dla was!
Goncalo Franco