"Sentymentalni miłośnicy zwyczajów jidysz przeżyją szok: za główne gwiazdy tutejszego menu robią bowiem humus (czyli arabskie purée z ciecierzycy), thin (pasta z sezamu), falafel, pita, kuskus, kebab i szoarma. Paradoksalnie jest to jednak jedyna całkowicie koszerna kuchnia w mieście. Zaświadcza o tym wiszący na ścianie Certyfikat wydany w maju tego roku przez rabina Warszawy.”
„Serwowana w Nargili nietradycyjna wizja żydowskiej kuchni niech nikogo nie zmyli. Może nie ma tu kugielu i cymesu, a jasne, proste wnętrze pozbawione jest tych wszystkich gadżetów żydowskiej cepelii, jakie składają się w naszych głowach na stereotyp kultury jidysz. Czuć jednak wyraźnie, że w miejscu tym bywają ludzie, którzy swoją żydowskość traktują poważnie. Spod koszul gości i kelnerów dyskretne wystają frędzle tałesu, wiele głów wieńczą czarne jarmułki, a dostrzeżecie też wyraziste profile z długimi pejsami niczym z przedwojennych fotografii z Nalewek. Byłem w Nargili kilka razy, najbardziej spodobało mi się wczesnym piątkowym popołudniem. Czuć było już przedszabasowe zaaferowanie, a kelner z przepraszającym uśmiechem usprawiedliwiał brak licznych potraw opisanych w karcie: - Szabas się zbliża, nie opłaca się już pracować, proszę przyjść w poniedziałek."
[ Cytaty pochodzą z artykułu Macieja Nowaka z 29.10.04 / serwisy.gazeta.pl ]
Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 10.00-21.00.
Restauracja Nargila
ul. Twarda 2/4
Kontakt:
tel.: (22) 620 23 29
kom. 0 509 38 61 53