azja

Ośrodek Misyjny Ho Hakubaji Sangen należy do praktyki jednej ze szkół buddyzmu mahajanistycznego, Rinzai Zen. Sama tradycja Rinzai Zen łączy się ściśle z tradycją i kulturą Japonii.
W imponującym menu restauracji sushi Ryżowe Pole, oprócz tradycyjnych ryb, można znaleźć szeroki wybór ślimaków, małży i rzecz jasna - krewetek. W menu m.in.: ośmiornica Tako, smażone tofu, makrela, Rainbow Roll (łosoś, tuńczyk, maślana, ogórek, awokado, kawior, majonez).
Polski Związek Wushu skupia pasjonatów chińskich sztuk walki. Związek ma na koncie kilkunastoletnią historię i ponad 200 medali, zdobytych przez jego członków podczas rozmaitych imprez międzynarodowych. W 1989 roku został zarejestrowany w Europejskiej Federacji Wushu (IWUF), zaś w czerwcu 1999 roku wszedł w skład Polskiego Komitetu Olimpijskiego.
Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Wietnamczyków w Polsce powstało w 1986 roku, w kilkadziesiąt lat po pierwszej fali emigracji wietnamskiej do Polski. Dziś Wietnamczycy w Warszawie stanowią jedną z najliczniejszych społeczności imigranckich zamieszkujących miasto.
W całej swojej historii Hindusi podejmowali ryzyko migracji w celu poszukiwania nowych perspektyw. Obecnie diaspora hinduska jest bardzo rozległa (terminu tego używa się w stosunku do emigrantów z terenów zajmowanych obecnie przez Republikę Indii). Szacuje się, że diaspora hinduska to ponad 20 milionów ludzi rozrzuconych po całym świecie.
Radha Shop oferuje tradycyjne ubiory hinduskie, biżuterię, wydawnictwa książkowe, rzeźby, płyty CD i DVD oraz inne przedmioty związane z Indiami. Strona internetowa sklepu funkcjonuje także jako platforma wymiany między ludźmi zafascynowanymi Wschodem, wśród których są np. projektanci mody, styliści, dekoratorzy wnętrz. Eksperci, których skupia Radha Shop doradzają klientom jak nosić sari czy salwar kamiz, jak dobierać dodatki, makijaż czy biżuterię.
Stupa House to ośrodek medytacyjny działający w Warszawie od września 2001 roku. Karma Kagyu to jedna z czterech głównych szkół buddyzmu tybetańskiego. W Warszawie buddyzm Diamentowej Drogi istnieje już prawie 30 lat. W 1999 roku udało się kupić starą kotłownię, którą następnie poddano gruntownemu remontowi. To początek istnienia Stupa House - jednego z kilkuset ośrodków szkoły Karma Kagyu na świecie.
To kraj czci, mądrości, to kraj niezwykły, możesz tam zatracić samego siebie, możesz tam siebie odkryć. To wiosna dla nadziei, a zima dla rozpaczy, tam możesz zrozumieć tradycje. W skrócie: to magia, chaos, mistycyzm, nowoczesność, dotyk biedy, a zarazem obrzydliwe bogactwo z pewnością warte obejrzenia. To Indie, naród ponad biliona ludzi.
Urodził się w 1956 roku na zesłaniu w Kazachstanie. Był artystą plastykiem, kulturoznawcą, specjalistą w dziedzinie języków nachskich i kultury narodów Kaukazu, dyrektorem Muzeum Narodowego Czeczenii, które na początku interwencji rosyjskiej w 1994 roku zostało całkowicie zniszczone wraz z wszystkimi placówkami kulturalnymi i oświatowymi Czeczenii. W Polsce mieszkał od 2000 roku. Zmarł w 2012 roku.
Szkoła językowa, której organizatorzy prowadzą kursy języków uważanych w Polsce za nietypowe bądź egzotyczne. Za cel stawiają sobie naukę języka codziennego oraz przybliżenie kultury i obyczajowości dalekich mało znanych w Polsce krajów.
Hanami - to firma polsko-japońska oferująca usługi na polu kulturowo-ekonomicznym. Swoją działalność kieruje do odbiorców polskich i japońskich.
Kuchnie Świata to sieć sklepów, zajmujących się sprzedażą produktów gastronomicznych z przeróżnych części świata. W ofercie delikatesów znajdują się m.in. produkty kuchni dalekowschodniej, indyjskiej, śródziemnomorskiej, japońskiej, greckiej czy meksykańskiej, a także owoce morza. Ale nie tylko - Kuchnie Świata to także restauracja oraz miejsce organizowania różnych szkoleń kulinarnych w zakresie egzotycznych kuchni.
Polski Instytut Studiów nad Sztuką Świata zajmuje się badaniem i dokumentacją sztuki orientalnej, organizacją dotyczącego jej życia naukowego i integracją jego uczestników, nawiązywaniem kontaktów międzynarodowych w zakresie jej badań, opracowywaniem metod jej konserwacji, misjami ratowniczymi jej zabytków, prowadzeniem własnego biuletynu na jej temat, a także książek, katalogów itp., wykownywaniem ekspertyz oraz pracą doradczą w jej zakresie.
Indian Association of Poland (IAP) dąży do podtrzymywania wspólnej tożsamości członków społeczności hinduskiej oraz rozwijania jej kulturalnej, społecznej i ekonomicznej integracji, a także wspierania różnorodnych działań na rzecz wzajemnego zrozumienia i współpracy między społecznością hindusko-polską.
Każdy gest, a nawet spojrzenie to skodyfikowany język znaczeń. Tancerka wciela się w postać tańczącej bogini. Za pomocą gestów dłoni - mudr, oraz mimiki twarzy opowiada historie, jej oczy podkreślają każdy ruch, bose stopy wytupują skomplikowane rytmy, a całe ciało tworzy symetryczną mandalę.
Kaukaz.pl to serwis polskojęzyczny na temat Gruzji. Prezentuje rozmaite materiały o tematyce gruzińskiej i kaukaskiej – od geografii przez kulturę aż po gospodarkę. Szczególne miejsce zajmują praktyczne porady i krajoznawcze informacje dla podróżników.
Poeta urodzony w Nghê-an w Wietnamie. Ukończył Elektronikę na Politechnice Gdańskiej w 1971r. Po powrocie do Wietnamu pracował w Narodowym Centrum Badań Nauki i Technologii w Hanoi. Do Polski przyjechał w 1989 r. Jest doktorem nauk fizycznych, pracował w Instytucie Fizyki PAN. Pisze i tłumaczy wiersze autorów polskich i wietnamskich. Aktywnie uczestniczy w polskim życiu literackim.
Artystka tworząca obrazy olejne oraz akwarele na jedwabiu. Urodziła się w 1973 r. w Hanoi, w Wietnamie. Jest absolwentką Akademii Sztuk Pięknych w Sai Gon (1995). W 1998 roku rozpoczęła studia doktorskie na historii sztuki na UW. Od tego czasu mieszka i tworzy w Polsce.
W piwnicach restauracji Cesarski Pałac spróbować można dań przygotowanych na mongolskim grillu Tshingis Chan. Inspiracją do powstania lokalu był tradycyjny sposób przyrządzania mięs przez Mongołów, którzy pieką je na rozgrzanych kamieniach. Restauracja szczególnie poleca unikalne dania dalekowschodnie: gulasz po seczuańsku, golonkę w stylu przewodniczącego Mao Tse Tunga, wołowinę z gorącego talerza, rybę wiewiórkę, kaczkę pekińską.
Indyjska restauracja oraz sklep z indyjskimi produktami spożywczymi. Sklep oferuje różnorodne artykuły spożywcze pochodzące z Indii: ryż basmati, aromatyczne przyprawy, słodycze i przekąski indyjskie, herbaty, soki z egzotycznych owoców.
Restauracja Dziki Ryż oferuje dania kuchni chińskiej, tajskiej oraz japońskiej. Nie są to dania bardzo tradycyjne, lecz nieco przystosowane do polsko-europejskich gustów. Właścicielami restauracji są córka i wnuk słynnego Pana Ou, który był dyrektorem pierwszej chińskiej restauracji w Warszawie, mieszczącej się przy ulicy Marszałkowskiej.
Kim jest? Piosenkarką i wizjonerką. Kobietą o oczach jak dwa czarne stawy. Te oczy widzą tajemnice przyszłości Kim jest Aida? Mówi o sobie, że zwyczajną kobietą. A jest kobietą obdarzoną wieloma talentami. Ormianką mieszkającą w Warszawie. Pisze teksty piosenek, komponuje do nich muzykę i sama je śpiewa. Zanim zaczęła występować na scenie i wydawać płyty, była znana z jasnowidzenia, bo kto nie słyszał o Aidzie, która z poplątanych supełków ludzkiego losu tworzy prostą nić?
W restauracji Mandala serwowane są dania hindusko - tajskie. Nad jakością potraw czuwa Ram Chandra Neupane, kucharz rodem z Nepalu. Filie restauracji znajdują się obecnie w trzech miejscach w Warszawie: na Mokotowie można wybierać z szerokiej gamy klasycznych indyjskich dań, na Woli skosztować orientalnych śniadań, a na Bielanach spróbować wschodnich napojów i eleganckich deserów. 
Que Huong, to restauracja, a raczej rodzaj baru orientalnego, choć zdecydowanie na dobrym poziomie. Są tu oferowane dania kuchni wietnamskiej, zarówno szybkie-barowe, jak i te nieco bardziej wykwintne-restauracyjne, podawane na ciepłych półmiskach i w gorących kociołkach.
Wing Chun (Wing Tsun Kuen, Ving Tsun Kuen) to jeden z najbardziej popularnych stylów kung-fu na świecie. Początki stylu Wing Tsun według tradycji sięgają drugiej połowy XVII albo na początku XVIII wieku, kiedy to grupa mistrzów z klasztoru Shaolin opracowywała styl, który miał być skuteczny w walce z Mandżurami i łatwy do nauki w krótkim czasie.

Strona 8 z 10